Saša Višak i Zoran Radiček najuspješniji na 15. natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije

Na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivice Baranašića iz Malog Otoka u Općini Legrad, u petak 21. srpnja župan Darko Koren otvorio je 15. po redu natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, koje je i ove godine privuklo velik broj posjetitelja.

Organizatori natjecanja bile su Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba, domaćin Općina Legrad, dok je Koprivničko-križevačka županija, uz suorganizaciju, pružila i financijsku podršku, prvenstvenom u nagradom fondu.

Župan je naglasio kako ovo natjecanje ima dugu tradiciju te je jedno od značajnijih događanja u području poljoprivrede, a županijski su natjecatelji dosad postizali odlične rezultate. Dodao je: „Prošle je godine županijska ekipa odnijela pobjedu na državnom natjecanju, a imamo i svog predstavnika na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se održati u prosincu u Keniji. Smatram kako takvi rezultati dovoljno govore, a Županija oračima pruža podršku od samog početka. Kako bi postizali još veće uspjehe, posebno je važno da imaju kvalitetnu opremu, stoga smo 2009. kupili natjecateljski plug ravnjak koji smo donirali Udruzi, a 2015. godine odlučili smo investirati i u plug premetnjak.

Župan je natjecateljima zaželio mnogo sreće i uspjeha, a lijepim su se željama pridružili i zamjenik župana Darko Sobota, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, predsjednik Udruge orača KKŽ Darko Novotni te predsjednica Nadzornog odbora Udruge Tatjana Međimurec, kao i brojni drugi suradnici, gosti i posjetitelji.

Natjecanje je vodio Siniša Hrgović iz Savjetodavne službe, ujedno i trener hrvatske reprezentacije orača te zamjenik predsjednice Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, a ukupno se natjecalo 11 orača, četiri u kategoriji pluga premetnjaka te sedam u kategoriji pluga ravnjaka. Sudili su Suzana Pajić, Ivan Ključec te Željko Šebalj.

Najuspješniji u kategoriji pluga premetnjaka bio je Zoran Radiček, drugo je mjesto osvojio Valent Sučić, a treći je bio Josip Martinović. U kategoriji pluga ravnjaka najboljim se pokazao Saša Višak, drugi je bio Kristijan Sučić, dok je treće mjesto zauzeo Marijan Stanešić.

Osnovni ciljevi natjecanja su promocija vještine oranja, kao i poljoprivrede kao važne gospodarske djelatnosti u Županiji te edukacija poljoprivrednika glede poboljšanja tehnike obrade tla, a ovisno o kategoriji, ocjenjuje se 13 ili 14 stavki, primjerice opći dojam, ravnina, ujednačenost i nalijeganje brazdi.

Na natjecanju su još nastupili Josip Pantelić, Danijel Stanešić, Mladen Crnčić, Petar Stanešić i Alen Golubić, a kao najuspješniji, Zoran Radiček i Saša Višak predstavljat će Koprivničku-križevačku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati od 1. do 3. rujna 2017. godine u mjestu Kupinečki Kraljevec u Gradu Zagrebu.

Služba ureda župana