Nastupni posjet veleposlanika Republike Turske Mustafe Babüre Hizlana i primopredaja vozila za udrugu Roma „Korak po korak“

Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Mustafa Babüra Hizlan i koordinator-ataše Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA Hasim Koc u utorak, 10. srpnja boravili su u nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici, čiji je povod bila primopredaja vozila za udrugu Roma „Korak po korak“.

U Županijskoj upravi dočekali su ih župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić, predstavnici županijske Obrtničke komore i HGK Županijske komore Koprivnica, županijski pročelnici te ostali suradnici.

U uvodu sastanka, župan je veleposlaniku i suradnicima zahvalio na dolasku te ih upoznao s osnovnim karakteristikama, kulturnim i prirodnim znamenitostima te gospodarskim pokazateljima Koprivničko-križevačke županije. Ujedno im je zahvalio na suradnji s udrugom „Korak po korak“ i donaciji vozila za potrebe prijevoza učenika romske nacionalnosti s posebnim potrebama.

Ovo je poseban dan za Županiju i Grad Koprivnicu te nam je iznimno drago što smo imali priliku ugostiti turskog veleposlanika i predstavnika turske agencije TIKA koja je bila dobrotvor koji je našoj udruzi „Korak po korak“ donirao vozilo za prijevoz djece. Na tome iskazujemo veliku zahvalu jer će značajno doprinijeti integraciji romske nacionalne manjine u društvo. Prilikom sastanka u Županijskoj upravi razgovarali smo i o potencijalnoj gospodarskoj suradnji s Turskom, koja prolazi kroz snažnu gospodarsku ekspanziju te mnogo ulaže u druge države, a najviše je zanimaju sektori energetike, turizma i gospodarenja otpadom. Vjerujemo kako smo danas otvorili vrata suradnje i kako ćemo zajednički realizirati konstruktivne projekte.“, kazao je župan.

Veleposlanik je zahvalio Županiji, Gradu Koprivnici i udruzi „Korak po korak“ na srdačnoj dobrodošlici, kazavši kako Turska ima velik interes za sve potencijale koje Hrvatska nudi, a posebno za ulaganja u gospodarskom sektoru. Također je izrazio želju za formaliziranjem suradnje u obliku sporazuma te je izrazio zadovoljstvo projektom donacije vozila romskim učenicima: „Danas smo vidjeli rezultat jednog lijepog projekta kojim smo izašli u susret manjini koja se nalazi na marginama društva i treba našu pomoć. Ta je donacija možda malena u brojkama, ali ima veliku vrijednost te zahvaljujemo svima uključenima, kao i našoj agenciji što je prepoznala značaj projekta. Jako sam ponosan što smo uspjeli realizirati suradnju te pohvaljujem župana i gradonačelnika na konstruktivnom sastanku koji je početak budućnog prijateljstva i suradnje.“

Djelatnost agencija TIKA predstavio je koordinator-ataše Hasim Koc, kazavši kako su dosad proveli 41 projekt te se vode motom „Sve za osmijeh“, a posebno im je drago što su stavili osmjehe na lica romskih učenika koji će imati osiguran prijevoz do škole.

Gradonačelnik Jakšić održao je prezentaciju o glavnim značajkama Koprivnice te također  izrazio ponos suradnjom koju je agencija TIKA ostvarila s udrugom „Korak po korak“, dodavši: „Ovaj nam je projekt izuzetno važan jer olakšava sudjelovanje romske nacionalne manjine u školskom sustav, kao i daljnje životne iskorake. Suradnja s romskim predstavnicima vrlo je korektna, a zajedno provodimo brojne projekte poput javnih radova i plantaže krastavaca.“

U primopredaji vozila koje su veleposlanik Babüra Hizlan i koordinator Koc uručili predsjedniku Udruge Franji Horvat sudjelovali su i učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica, koji će ga koristiti, kao i ostali članovi Udruge. Predsjednik Horvat kazao je kako će vozilo vrijedno oko 180 tisuća kuna koristiti otprilike 16-ero djece koja su se dosad vozila starim i neadekvatnim prijevozom, a na ovoj velikoj pomoći zahvalio je agenciji TIKA i turskom veleposlaniku.

Služba ureda župana