Nastavlja se projekt proizvodnje krastavaca u suradnji s Udrugom Roma „Korak po korak“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u ponedjeljak 20. studenoga u prostorijama Županijske uprave sastao se s predstavnicima Udruge Roma „Korak po korak“ te načelnicima općina kako bi dogovorili daljnje korake glede nastavka projekta proizvodnje krastavaca.

Glavna ideja je da se u pet općina, Peterancu, Drnju, Hlebinama, Molvama i Virju za po dvije romske obitelji osiguraju osnovna sredstva u obliku stupova, žica, gnojiva i cijevi za navodnjavanje kojima bi se obrađivale mini plantaže krastavaca. Navedene troškove za jednu obitelj u svakoj općini podmirila bi sama općina, dok bi sredstva za drugu obitelj sufinancirala Županija, a sve s ciljem poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja romske populacije.

Projekt proizvodnje krastavaca pokrenut je ovog ljeta, a već je prva berba donijela 22 tone. U proizvodnju je bilo uključeno tridesetak Roma, a aktivnosti su provodili kroz zadrugu „Korak dalje“ oslanjajući se na ugovorni odnos s Podravkom koja je otkupljivala krastavce. Tri glavna cilja projekta odnose se na obrazovanje Roma, zapošljavanje te stambeno zbrinjavanje, a zamjenik Ljubić iskazao je zadovoljstvo rezultatima projekta i interesom romske zajednice.

Služba ureda župana