Nasilne veze su bezveze – razgovor s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci školske godine 2014./15. uključena je u projekt “Moj glas protiv nasilja” i “Nasilne veze su bezveze” koji se provodi u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, Uredom za ravnopravnost spolova, Ženskom sobom, Centrom za seksualna prava i CESI, Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Cilj projekta je doprinijeti učinkovitoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih, te razvijanju svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja. U sklopu projekta već su održane radionice s učenicima 3. razreda u našoj školi, a sad slijedi provođenje akcija osvještavanja mladih. U sklopu akcija, učenice edukatorice napravile bi tribinu o položaju žena kroz povijest, društvima u kojima žene imaju različite uloge, razmotrile bi položaj žena u književnim djelima, ali i osvrnule se na suvremeno stanje položaja žena u društvu. Vezano uz posljednju temu – današnji položaj žena u društvu, učenice su već provele intervju s djelatnicima i djelatnicama Policijske postaje Križevci, Udrugom HERA iz Križevaca, te Centrom za socijalnu skrb Križevci kako bi prikupile podatke o broju prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji, tko su najčešće žrtve obiteljskog nasilja, kao i ima li među žrtvama maloljetnih osoba, odnosno prijavljuju li i mlade osobe nasilje u vezi. U petak, 24. travnja 2015. Križevci su obilježavali svoj 763. rođendan. Tim povodom u Križevce je stigla i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Njezin dolazak iskoristile su učenice edukatorice projekta „Nasilne veze su bezveze“, kako bi joj u novootvorenim prostorima multimedijske dvorane gradske knjižnice „Franjo Marković“ postavile nekoliko pitanja o položaju žena u politici i njenom stavu o problemima nasilja u vezama. Učenice koje su vodile razgovor s gospođom predsjednicom Republike Hrvatske su: Ana Vugrin, Ana Tkalec i Sara Međan, učenice 3.c razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. Zamolili smo Irmu Vargić, učenicu 4. razreda Srednje škole “Ivan Seljanec” iz Križevaca da razgovor s gospođom predsjednicom fotografira i snimi. Djevojke su predsjednici, gospođi Kolindi Grabar Kitarović postavile sljedeća pitanja:
1.) Smatrate li da Vam se, kao ženi, bilo teže probiti u politici, nego Vašim muškim kolegama?
2.) Postoji li razlika u odnosu prema ženama u politici u Republici Hrvatskoj i drugim zapadnim zemljama gdje ste boravili?
3.) Smatrate li da postoje muški i ženski poslovi?/ Tko u Vašoj obitelji kuha?
4.) Kakav je Vaš stav o nasilju u vezama? / Što biste poručili osobama koje se nalaze u nasilnim vezama?
5.) Kako Vi vidite Republiku Hrvatsku s obzirom na položaj žena u društvu i problem rodnog nasilja?
I za kraj, poruka mladima koji tek započinju svoje ljubavne veze.
Što je predsjednica odgovorila, možete saznati na tribini koju planiramo u mjesecu svibnju kao završni dio projekta „Nasilne veze su bezveze“.

Voditeljica projekta „Nasilne veze su bezveze“
Sanela Štubelj, prof.