Napredni ICPR program za 12 županija

U sklopu EU-IPA projekta „Razvoj investicijskog okruženja“ U Tuhelju je 27. listopada održan posljednji seminar iz Naprednog programa certifikacije regija za ulaganja (Advanced Investment Certification Programme for Regions – AICPR) na temu „Napredni informacijski standard“.

Seminar je bio namijenjen županijama koje su u prethodne dvije faze programa certificirane za osnovne ICPR standarde. Događaj je okupio 12 županijskih timova, i to iz Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije.

Na dvodnevnom seminaru organiziranom u Tuhelju, kao članovi tima iz Koprivničko-križevačke županije prisustvovale su: Melita Birčić iz PORE kao koordinator Projekta, Renata Lohajner iz HGK, Senada Radnilović iz PORE i Jasna Sabolić kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije.

Cilj naprednog informacijskog standarda je unaprjeđenje znanja i vještina na regionalnoj razini u prikupljanju, obradi i prezentaciji kvalitetnih informacija koje će pomoći ulagačima u donošenju svoje odluke o ulaganju u Hrvatsku. Pored ostalog, to uključuje informacije o lokalnim poslovnim subjektima, informacije o sektorima potencijalno privlačnima za ulaganja, te informacije o gospodarskim kretanjima na nacionalnoj i županijskoj razini. Navedeno bi trebalo rezultirati kvalitetnim predstavljanjem profitabilnih ulagačkih mogućnosti na razini županije.

Pored izlaganja konzultanata uključenih u projekt, na seminaru su kao predavači gostovali predstavnici EBRD-a i HGK koji su prezentirati usluge svojih institucija vezano za prikupljanje ključnih informacija za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja.

O Programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR):

EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realizira se korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, i nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja (ICPR). Program pruža smjernice za strateški razvoj i obuku 20 hrvatskih županija kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za daljnje proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI). Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je korisnik projekta i odgovorno je za njegovu provedbu. Ovaj projekt jedan je od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 01. veljače 2010. godine.

 

Pripremila: Jasna Sabolić