Nakon sastanka s ministrom Tolušićem županijskom Lovačkom savezu odobren redukcijski odstrjel divljači

Prilikom službenog posjeta ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Koprivničko-križevačkoj županiji, župan Darko Koren, između ostalog, upoznao ga je s problemom povećanog broja divljači, a time velike štete na poljoprivrednim površinama, zbog čega je županijski Lovački savez Ministarstvu uputio zahtjeve za odobrenje prava za odstrjel divljih svinja u lovištima „Virje“, „Podravske Sesvete“ i „Đurđevac 2“. Župan je naglasio kako je važno ubrzati rješenje te situacije kako bi se što je više moguće smanjile štete te olakšalo poljoprivrednicima.

Naime, na području Županije ustanovljeno je  27 zajedničkih otvorenih lovišta od kojih su za 24 potpisani Ugovori o zakupu prava lova, a za 3 zajednička otvorena lovišta („Virje“, „Podravske Sesvete“ i „Đurđevac 2“) proveden je natječaj za davanje u zakup. Za ista je, zbog nemogućnosti donošenja Odluke o davanju u zakup koju sukladno Zakonu o lovstvu donosi Županijska skupština,  izdano Rješenje o provođenju mjera uzgoja i zaštite divljači te je dano županijskom Lovačkom savezu na provođenje. Savez je od Ministarstva zatražio redukcijski odstrjel, budući da je u vrijeme provođenje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima zabranjen lov.

Nakon sastanka, uslijedila je brza reakcija Ministarstva te su županijskom Lovačkom savezu izdana rješenja kojima je dozvoljen odstrjel prema njihovim zahtjevima u navedenim lovištima, a rok za izvršenje započeo je teći odmah po primitku rješenja te traje dok se ne okonča postupak davanja prava lova za zajednička otvorena lovišta, najkasnije do 31. ožujka 2018. godine.

Služba ureda župana