Najženama uručena prigodna priznanja za njihove posebnosti

U sklopu Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije svim kandidatkinjama uručena su prigodna priznanja za njihove posebnosti.

Prošlog vikenda Festival je održan u Molvama, svečano ga je otvorio župan Darko Koren, a glavni organizator je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić.

Cilj ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj je umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina te afirmacije žena u cilju podizanja kvalitete življenja u ruralnim područjima, s posebnim naglaskom na očuvanje obitelji i kulturne baštine te prezentacije svestranosti žena. U projektu se aktivno potiču žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta te da ih prikažu svekolikoj javnosti, jer je to i jedinstvena prilika gdje osobno mogu pokazati svoju marljivost, svestranost i kreativnost, kojom prilikom prezentiraju i svoju obitelj i kraj u kojemu žive.

Šestu godinu zaredom bio je to Festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim područjima Podravine i Prigorja. Svaka od 10 kandidatkinja se predstavila na štandu sa detaljima koji čine njihov život, sve ono čime se bave, sa svojim proizvodima, različitim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima. Na svim štandovima bile su prikazane priče o životu na njihovim gospodarstvima s posebnim naglaskom na njihovu svestranost te obiteljsku tradiciju i baštinu.

Svaka kandidatkinja je predstavljena u pričama, koje su istaknule njihove posebnosti, a stručni žiri u sastavu: Vladimir Tišljar, Nadica Ivančan, Verica Rupčić, Ankica Paula Plečić, Neven Karlovčan, Zdravko Ivančan i Josip Cugovčan od 10 izvrsnih izabrao je tri najbolje kandidatkinje. Za naj ženu izabrana je Martina Gazdek iz Repaša, općina Molve, prva pratilja je Ana Jelušić iz Kloštra Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Vedrani Beštek iz Kuštana u općini Sv. Ivan Žabno. Svim kandidatkinjama su pored poklona Koprivničko-križevačke županije, udruge i domaćina, podijeljena i priznanja za sudjelovanje. Isto tako, uručena su im priznanja za njihove posebnosti: Verici Babec iz Đurđevca za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te za njegovanje obiteljskih vrijednosti i posebnu ljubav prema prirodi; Vedrani Beštek iz Kuštana za posvećenost generacijskim vrijednostima i zadovoljstvo životom na selu te za njegovanje međugeneracijskog uvažavanja u obitelji; Mariji Cenkovčan iz Molvi za očuvanje baštine i tradicije te  za njegovanje folklora i prenošenje na mlade naraštaje; Martini Gazdek iz Repaša za samostalnost u radu na gospodarstvu, kao i za kreativnost i svestranost te posebnost u vještinama; Branki Habek iz Legrada  za svestranost i kreativnost te za osobito zalaganje u zajednici te promociju vrijednosti žena u ruralnim područjima; Ani Jelušić iz Kloštra Podravskog za raznolikost u gospodarstvu, kao i za svestranost te životni optimizam i dosljednost; Mariji Kolar Šolinić iz Suhe Katalene za posvećenost odgoju mladih naraštaja te za njegovanje tradicijskih vrijednosti obiteljskog života; Jasminki Nemec iz Bakovčice za posebno izražen poduzetnički duh, kao i za svestranost i raznolikost u gospodarstvu te posebnost pri uzgoju i prezentaciji životinja; Ivančici Turković iz Virja za oživljavanje tradicijskog stvaralaštva i prikupljanje narodnog blaga te za stvaranje i prezentaciju Memorijalne zbirke slikara Josipa Turkovića; Kristini Višak iz Potoka Kalničkog za svestranost i zadovoljstvo životom na selu te za izuzetnu društvenu aktivnost.

Ocjenjivanje narodnih nošnji, frizura i pratećih detalja, kao i etno predmeta je obavio član žirija Josip Cugovčan te su dodijeljena priznanja: Martini Gazdek za njegovanje i prezentaciju narodne nošnje; Verici Babec za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje; Kristini Višak za najočuvaniju najstariju narodnu nošnju; Vedrani Beštek za najoriginalniju frizuru; Mariji Cenkovčan  za prikupljanje i čuvanje etno baštine; Branki Habek za očuvanje naslijeđenih ručnih radova; Ani Jelušić za najbolje znanje o nošnji svog mjesta – razdoblje i prigoda nošenja; Mariji Kolar Šolinić za najoriginalniji opis češljanja-opis etno frizure; Jasminki Nemec za opis i umijeće veza na nošnji kandidatkinje i Ivanki Turković za opis i prezentaciju tkanja na tkalačkom stanu. 

Služba ureda župana