Najčitatelji Gimnazije “Fran Galović” u NSK-u

Sedam učenika koji su stekli pravo natjecanja na državnoj razini kviza Čitanjem do zvijezda posjetilo je 26. veljače Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Izlet je organiziran povodom Dana otvorenih vrata kojim se obilježava Dan NSK-a.

Na samom početku učenici su bili zadivljeni monumentalnošću građevine izvana i iznutra. Prije samog razgledanja, stručni ih je vodič upoznao sa poviješću knjižnice, veličinom njezina prostora, količinom smještene građe. Posebno im je istaknuo  njezinu važnost za hrvatsku kulturu, znanost i obrazovanje te naglasio njezino nacionalno značenje.

Zahvaljujući stručnom vodstvu, učenici su detaljno upoznali  zbirke građe posebne vrste (Zbirku rukopisa i starih knjiga, Grafičku zbirku, Zbirku zemljopisnih karata i atlasa i Zbirku muzikalija i audio materijala) te Zbirku inozemne Croatice te Zbirku Domovinskog rata. Svaka je zbirka na svoj način bila vrlo zanimljiva i u nepunih dva sata upoznavanja s knjižnicom učenici su bili puni pozitivnih dojmova i novih saznanja.

Anka Simović, prof.