Najava: Svečano obilježavanje 25 godina postojanja gradića Faro u Križevcima

Pozivamo Vas na svečano svečano obilježavanje 25 godina postojanja gradića Faro u Križevcima koje će se održati 29. i 30. travnja 2017. godine.

Već 25 godina u središtu Križevaca postoji zajednica ljudi koje povezuje nova kultura življenja i rada. Priča je započela još ranije, 1984. godine, kada je grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš dao u najam Djelu Marijinu-Pokretu fokolara zgradu svoje bivše rezidencije, a utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich kazala je kako će tu niknuti centar Pokreta za Istočnu Europu. Krajem 1991. nazvat će ga gradićem, a 1992. dati mu ime Faro – Svjetionik. Gradić svjedočanstva Faro jedan je od 33 slična gradića, u različitim fazama razvoja, rasprostranjenih na svih pet kontinenata.

Djelo Marijino-Pokret fokolara broji preko dva milijuna pripadnika, a zbog raznolikosti svog sastava s godinama poprima dimenzije maloga naroda, kako ga je nazvao papa Ivan Pavao II. Zahvaća ne samo katolike, nego i kršćane raznih crkvenih zajednica, a zajedničko je zalaganje da se živi ljubav i jedinstvo koji su zapisani u DNK svakog čovjeka.

Faro je središte međunarodnih stručnih skupova, osobito iz pedagogije, ekonomije, sporta i umjetnosti, uz suradnju i potporu grada Križevaca, a u njemu se ostvaruju projekti Europske unije u kojima sudjeluju mladi iz raznih zemalja svijeta. Također se održavaju kampovi za mlade i djecu, a godišnje ga posjeti više od 4 tisuće osoba.

PROGRAM PROSLAVE

Subota 29. travnja 2017.

  • 17.00 sati – Svečana sveta misa zahvalnica u konkatedrali Svetoga Križa u Križevcima, koju će predvoditi Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak
  • Domjenak i prigodni program u dvorani Centra Mariapoli

Nedjelja 30. travnja 2017.

  • 10.00 -12.00 sati – Svečana akademija u povodu 25. obljetnice gradića Faro: upoznavanje s njegovim djelovanjem, razgovori s njegovim začetnicima iz Hrvatske i inozemstva, pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost
  • 12.30  – Ručak
  • 15.00 sati – Razgledavanje gradića Faro

Tijekom oba dana bit će izložena djela akademskih slikara Michela Pocheta i Zdravka Tišljara.

Služba ureda župana