Najava poljoprivrednog sajma Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održava se 14. godinu za redom u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, županijskih službi Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Hrvatske poljoprivredne agencije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Osnovni cilj Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije promocija je poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje mlijeka i proizvođača poljoprivrednih proizvoda, kao i uzgajivača stoke s područja naše županije te poboljšanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području Koprivničko-križevačke županije.

Ovogodišnji Dani travnjaka održat će se na već tradicionalnoj lokaciji na prostoru koprivničkog Sajmišta 08. i 09. svibnja 2010. godine gdje će se na prostoru od 2500 m2 unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora predstaviti izlagači iz Koprivničko-križevačke županije, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske koji će na sajmu izložiti poljoprivrednu mehanizaciju, zaštitna sredstva, sjemensku robu, te proizvode od sira, meda i vina, izvorne suvenire i rukotvorine, kao i domaće kolače i cvijeće uz nezaobilazne stare zanate.

Na sajmu će se predstaviti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Koprivničko-križevačke županije, kao i obrtnici iz Koprivničko-križevačke županije čije će sudjelovanje ove godine podržati i financirati Hrvatska obrtnička komora Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

Od dodatnih  sadržaja ističemo natjecanje u ručnoj košnji koje će se održati u nedjelju, s početkom u 9,00 sati na sajmištu na prostoru Varoške grabe, a prije samog natjecanja natjecanja Kulturno umjetničko društvo iz Molvi izvest će tradicijski prikaz ručne košnje. Svake nam se godine za ovo natjecanje javlja sve veći broj kosaca za koje sponzori – Podravska banka Koprivnica, Podravsko gospodarstvo Koprivnica, Poljocentar Križevci, Pioneer sjeme Zagreb i Pampa tea Koprivnica, pripremaju i vrijedne nagrade. U nedjelju će se u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije održati i Bambino cup – III. kup mladih uzgajivača Podravine i Prigorja na kojem će se predstaviti 25 mladih uzgajivača iz Koprivničko-križevačke županije. Vrijedne nagrade osigurali su slijedeći sponzori Podravka d.d. Koprivnica, Podravska banka Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Biomin d.o.o. Vrbovec, Glas Slavonije-Agroglas, Hrvatska mljekarska udruga, KING ICT d.o.o. Zagreb i Hrvatske šume.

Kao tradicionalni sadržaj tu je i Konjički turnir Croatia cup koji će ove godine okupiti pedesetak grla iz cijele Hrvatske, a održavat će se u subotu i nedjelju u vremenu od 10,30 do 18,00 sati.

Svake godine organizatori se trude uvesti nove sadržaje koji će privući još više posjetitelja. Prošle se godine tako krenulo s predstavljanjem hortikulturnog uređenja okućnica koje je izazvalo veliko zanimanje, kao i prikaz tradicionalnog seoskog dvorišta koje je posebno privuklo najmlađe posjetitelje sajma pa će se te aktivnosti u nešto većem obimu nastaviti i ove godine.

Jedan od ciljeva Dana travnjaka je svakako i edukacija naših poljoprivrednika kojima se pokušava pomoći i kod promocije, unapređenja proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište, pa će se upravo za njih, ali i sve zainteresirane, organizirati niz okruglih stolova.

Tako će se u subotu s početkom u 11,00 sati održati okrugli stol na temu Ulazak poljoprivrednika u sustav poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, u 13,00 sati bit će okrugli stol na temu Mogućnosti udruživanja u poljoprivrednoj proizvodnji u organizaciji PORE, a s početkom u 14,00 sati PORA će održati i Prezentaciju i najavu novog natječaja u okviru IPARD programa Mjere 101 i 103. Od 15,00 sati bit će okrugli stol na temu Kontrola kvalitete stočne hrane i rezultati higijenske kontrole mlijeka u RH u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije.

U nedjelju će se moći nešto više saznati o Vinskim cestama u Koprivničko-križevačkoj županiji na okruglom stolu s početkom u 12,30 sati kojeg organizira Upravni odjel za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije i o Hortikulturnom uređenju okućnica koje će na okruglom stolu s početkom u 14,00 sati predstaviti Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Svi okrugli stolovi održat će se u unutarnjem izlagačkom prostoru Sajma.

U okviru sajma tiskat će se i Katalog Dana travnjaka, a bogat kulturno umjetnički program održavat će se oba dana sajma.

Medijski pokrovitelji sajma su Glas Podravine, Radio Koprivnica, Radio Drava, Radio Križevci i Radio Đurđevac.

Sajam započinje u subotu, 08. svibnja 2010. godine svečanim otvorenjem u 10,00 sati.

Dosad se za izlaganje prijavilo 80 izlagača iz cijele Hrvatske, no budući da su prijave u tijeku taj će se broj sigurno povećati.

Ravnateljica PORE: Melita Birčić