Najava početne konferencije projekta CROSTII

Delegacija Koprivničko-križevačke županije sudjelovat će na početnoj konferenciji projekta CROSTII koja će se održati 05. svibnja 2010. godine u Pečuhu. Projekt CROSTII jedan je od projekata koje provodi PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s projektnim partnerima iz Hrvatske i Mađarske na temelju prvog natječaja u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

CROSTII nastavak je projekta CROST koji je provodila Koprivničko-križevačka županija i PORA Razvojna agencija u suradnji s mađarskim partnerima u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2004-2006. Uspješna suradnja na projektu CROST generirala je mnoge nove projektne ideje u pograničnom području, te projekt CROSTII predstavlja nastavak i proširenje već uspostavljenih partnerstava i realizirane uspješne suradnje.

Cilj projekta je razmjena znanja i iskustva u prekograničnom području o mogućnostima zajedničke suradnje, zatim povezivanje institucija i priprema zajedničkih projektnih prijedloga.

Početnom konferencijom svečano će se obilježiti početak provedbe projekta koji će se implementirati u pograničnom području slijedećih 12 mjeseci.

Aktivnosti u projektu obuhvaćaju ukupno 17 edukativnih radionica za slijedeća područja: malo i srednje poduzetništvo, inovacija i privlačenje ulaganja, obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb, zaštita okoliša i prirodnog naslijeđa i turizam i kultura-korištenje kulturnog naslijeđa u turizmu. Sudionici edukativnih radionica bit će predstavnici institucija i jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja projektnih partnera koji će temeljem međusobne suradnje i razmjene znanja i iskustava raditi na osmišljavanju i kreiranju novih projektnih ideja iz navedenih područja. Također će se izraditi i završni edukativni materijal koji će sadržavati sve projektne ideje i saznanja stečena kroz rad na projektu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 164.245,00 EUR.

Vodeći partner je STRDA Regionalna razvojna agencija Južnog Zadunavlja iz Mađarske. Projektni partneri su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Partneri suradnici su županija Baranya, županija Somogy i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ravnateljica PORE: Melita Birčić, v.r.