Najava: Noć muzeja 2019. u Koprivničko-križevačkoj županiji

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te VR headset-a. Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno „prostorno muzeologiziranje“ i dostupnost velikom broju korisnika. Muzeji su postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja. Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost.

Ovogodišnja tema Noći muzeja koja se održava 1. veljače je „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a ulaz na sve programe je slobodan. Vidimo se!

PROGRAM MUZEJA GRADA KOPRIVNICE:

Galerija Mijo Kovačić / 18,00 sati: Otvorenje 13. Noći muzeja

Virtualna izložba „Podravka – industrijska baština“ nastavak je istoimene izložbe koja je u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice u studenome 2018. godine izazvala veliki interes struke, javnosti i medija. Hrvatski institut za financijsku edukaciju izradio je virtualnu interaktivnu snimku izložbe kojom će se posjetitelji podsjetiti kako je izložba izgledala i koji su načini predstavljanja izložbi u budućnosti. Istovremeno je moguće razgledati stalni galerijski postav.

Galerija Koprivnica

Izložba „Koprivnički trgovi prošlosti i budućnosti: Zrinski i Jelačić“ rezultat je višemjesečnih istraživanja koprivničkih kustosa uz izradu Konzervatorske podloge o Zrinskom trgu i Trgu bana Josipa Jelačića u Koprivnici kao sastavnom dijelu priprema za izradu projektne dokumentacije njihove rekonstrukcije.

Muzej grada Koprivnice

Izložba „Digitalna arheologija” predstavit će video i 3D interaktivne sadržaje s digitaliziranim arheološkim lokalitetima u tijeku i nakon provedenih istraživanja u Podravini, kao i pojedinačne predmete. Pojedine 3D modele posjetitelji će moći samostalno istraživati kroz interaktivnu aplikaciju na računalima. Ti su sadržaji nastajali posljednjih 5 godina u sklopu istraživačkog rada na terenu i izvan njega. Uz to, na 1. katu moći će se razgledati stalni postav Muzeja.

Pročelja na Zrinskom trgu

Projekcija starih fotografija uz 100. godišnjicu Dvorane Domoljub u suradnji s Gradom Koprivnica i Pučkim otvorenim učilištem.

Kino Velebit

U 20,00 i 21,00 sati predviđene su dvije premijerne projekcije dokumentarnog filma o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i NEXUS produkcijom.

Galerija naivne umjetnost, Hlebine

Uz stalni postav iz fundusa galerije predstavit će se digitalizirana građa na platformi Google Arts & Culture i dokumentarni film o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja Galerije. Održat će se i razgovor s članovima Tetrabot studija iz Zagreba koji naivnoj umjetnosti pristupaju inovativno i kreativno prezentirajući je u mediju bliskom novim generacijama posjetitelja.

MUZEJ PREHRANE PODRAVKA

Tijekom 2018. godine Muzej prehrane Podravka sakupio je značajan broj jedinica audiovizualne građe iz povijesti Podravke te će se u petak, 1. veljače, Projekcijama iz Podravkine audiovizualne baštine uključiti u program Noći muzeja 2019. na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Od 19 sati do ponoći, posjetitelji će u stalnom postavu muzeja moći vidjeti stare crtane i druge Podravkine reklamne filmove, dokumentarne filmove o Podravki, isječke iz proizvodnih pogona, film o profesorici Zlati Bartl, emisije popularnih „Malih tajni velikih majstora kuhinje“ i slično.  Da istraživanje filmske arhivske građe može biti vrlo uzbudljivo, uvjerili smo se prošle godine kada nam se u Muzej prehrane javio gospodin Mirko Ferković iz Zagreba i otkrio nam kako je kao sedmogodišnji dječak „glumio“ u Podravkinom filmu 1952. godine. Lik dječaka uz drveni sanduk Podravkine marmelade, otisnut na starom šaukartonu, itekako nam je bio poznat (iako ne i ime), ali da je Podravka već 1952. godine imala reklamni film, nismo imali pojma jer taj podatak do tada nismo pronašli u literaturi i dostupnoj dokumentaciji. Zahvaljujući Juraju Kukoču iz Hrvatskog filmskog arhiva, kompletirali smo filmografske podatke i potvrdili da se radi o Reklamnom filmu o proizvodima tvornice Podravka iz Koprivnice u produkciji Ozehe, 35 mm, 60 metara (2 minute), c/b, a scenarist i redatelj bio je Krsto Petanjek. Dozvolu za prikazivanje film je dobio 24. 12. 1952., a od 1953. igrao je u kinima prije glavne kino-predstave. Taj film je na žalost izgubljen, ali pozivamo sve zainteresirane da u Noći muzeja u Muzeju prehrane pogledaju one koje smo uspjeli sakupiti, od filmova iz 60-ih godina kao što su Balada o pijetlu, crtani Mudra lija i Jutarnja gimnastika pa do reklamnih spotova iz prvog desetljeća 21. stoljeća.

PROGRAM MUZEJA GRADA KRIŽEVACA:

Gradski muzej Križevci i ove godine, po jedanaesti puta, dovodi ovu popularnu manifestaciju u naš grad. Već standardni besplatni razgled stalnog postava u zgradi Muzeja, trajati će od 18 do 21 sat, a posjetitelji će moći razgledati i virtualni muzej, jedan od prvih u Hrvatskoj, koji sadrži bogatu fotodokumentaciju o povijesti Križevaca. Drugi dio programa započinje u 21 sat u zgradi Likovne galerije na Nemčićevom trgu gdje će dr. sc. Marina Miličević Bradač, redovita profesorica na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održati predavanje pod nazivom: Ljudi – biljke (zoofiti) od antike do suvremene popularne kulture.

PROGRAM MUZEJA GRADA ĐURĐEVCA:

Na tragu inovacija i digitalnosti u muzejima i muzejskim postavima, Muzej Grada Đurđevca je, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, organizirao izložbu “SKOK-od kamena do ekrana”. Publika će imati prilike vidjeti multimedijalnu izložbu i radionicu studenata Grafičkog odsjeka i Odsjeka za animirani film i nove medije kojoj je cilj propitkivanje komunikacije tradicionalnih crtačkih i grafičkih tehnika s najsuvremenijim digitalnim i intermedijskim praksama i perspektivama. U glazbenom će dijelu večeri nastupiti učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područnog odjela u Đurđevcu.

Kroz cijelu će večer biti omogućeno slobodno razgledavanje izložbe jednog od vodećih umjetnika 20. stoljeća,  Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija”, te Interpretacijskog centra Picokijade, koji na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima.

Radno vrijeme Muzeja Grada Đurđevca u petak, 1.veljače je od 8:00 do 00:00.

19:00

Nastup učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić, PO Đurđevac

20:00 – 22:00

SKOK – od kamena do ekrana – multimedijalna izložba i radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Multimedijalna izložba i radionica studenata Grafičkog odsjeka i Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu– propitkivanje komunikacije tradicionalnih crtačkih i grafičkih tehnika s najsuvremenijim digitalnim i intermedijskim praksama i perspektivama.

18:00 – 24:00

Razgledavanje izložbe MARCA CHAGALLA “Stvaranje i Biblija”

Razgledavanje izložbe Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“- ruski umjetnik židovskog porijekla, Marc Chagall, jedan je od vodećih umjetnika 20. stoljeća. Njegove litografije u boji, napravljene kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine, žarište su same izložbe. Izložba obuhvaća izbor od 135 Chagallovih originalnih grafika u kojima istražuje svoje najdraže motive koji uključuju slike rodnog Vitebska, autoportrete, portrete romantičnih parova, cirkuske akrobate i glazbenike

18:00 – 24:00

Razgledavanje Interpretacijskog centra Picokijade – jednog od top 3 kulturne atrakcije 2017. godine

Interpretacijski centar Picokijade, sastavnica muzeja na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima, bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, povijesne crtice, atraktivne interijere s fluorescentnim crtežima,  interaktivne instalacije i filmske scene obrane utvrde Stari grad od Osmanlija.

OPĆINA VIRJE

Zavičajni muzej Virje

18,00 – 18,15

ZAVIČAJNI MUZEJ VIRJE

Otvorenje Noći muzeja

Nastup zbora HPD „Ferdo Rusan“

Izložba ciklusa „Nemirne ruke“ u Narodnoj knjižnici Virje

18,30 – 19,15

NARODNA KNJIŽNICA

Predavanje o povijesti svilogojstva i svilarstva s radionicom oslikavanja svile

Pregled povijesti proizvodnje svile, uzgoja dudovog svilca i osnivanja manufaktura za preradu svilenih niti u doba Marije Terezije i značaj svilogojstva i svilarstva u gospodarskoj povijesti Hrvatske i Podravine s posebnim osvrtom na Virje. O ovoj temi govorit će profesor Nikola Cik.

19,15 – 20,00

NARODNA KNJIŽNICA

Radionica oslikavanja svile

Demonstraciju oslikavanja svile tehnikom soli i drugim tehnikama na uporabnim odjevnim predmetima pokazat će umjetnica Slavica Vitković

20,00 – 21,00

DRUŠTVENI DOM

Predstava

Glazbeni igrokaz učenika srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar pod vodstvom mr.sc. Alide Sokolović te pod nazivom igrokaza Oktavijanov san i Povratak Betmena

19,30 – 21,00

ZAVIČAJNI MUZEJ VIRJE (kino dvorana)

Kratkometražni filmovi

21,00 – 21,45

Park ispred Zavičajnog muzeja

Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj

21,45 – 23,00

ZAVIČAJNI MUZEJ  (kino dvorana)

Film Glumišne družine Virje – Čehaljec

23,00 – 01,00

DRUŠTVENI DOM

Gramofon party

Kao pokazatelj napretka i podsjetnik na dobra stara vremena kad su se organizirale zabave uz radio i gramofonske ploče, posjetitelji će moći slušati pjesme s gramofona, a možda i zaplesati u prigodnom ambijentu.

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA PODRUČJA “DRAVSKI PESKI”

Turistička zajednica područja “Dravski peski” poziva Vas na Noć muzeja 2019. koja će se održati 1.veljače (petak) na dvije lokacije – u Batinskama – Galerija Ivan Lacković Croata te u Podravskim Sesvetama – Etnografska zbirka Josipa Cugovčana.

Galerija Ivan Lacković Croata
18.00 Svečano otvorenje Noći muzeja 2019.
Nastup KU Tomislav Franjić i Udruge umirovljenika Kalinovac

18.00 – 23.30 Razgledavanje stalnog postava galerije
20.30 – 21.15 Predavanje prof. povijesti Nikole Cika o povijesti i
poznatim ličnostima našeg zavičaja

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

19.00 Svečano otvorenje Noći muzeja 2019.
19.00 – 23.30 Razgledavanje stalnog postava etnografske zbirke
19.30 Prikaz prelja na kolovrat, nared na tkanje svitanjaka
-članice Udruge umirovljenika Podravske Sesvete
19.30 I mi znamo tkati! Prikaz tkanja primjeren djeci
-učenici 2. i 4. Razreda PŠ Podravske Sesvete uz pomoć
učiteljica Maje Pandur Škudar i Tanje Britvić

Služba ureda župana