Najava: „Dajmo djeci korijene i krila“ u Dječjem vrtiću Leptirić u Hlebinama

„Dajmo djeci korijene i krila“ – odgojno-obrazovni projekt koji provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, u četvrtak, 6.travnja 2017. godine u 10 sati, stiže u Dječji vrtić Leptirić u Hlebine. Župan Darko Koren i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski zajedno će ravnateljici vrtića Leptirić Snježani Tišljarić uručiti tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici.

Ovaj višegodišnji projekt ima za cilj očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a. Također, djecu se želi upoznati s ekološkim aspektom proizvoda od drva i hrvatskom kulturnom baštinom, mlade potaknuti na otvaranje obrta i drvodjelstvo te podići svijest u javnosti o prepoznavanju ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Autorica projekta je Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, uključeni su gradovi i županije diljem Hrvatske, a vrtić u Hlebinama je 76. po redu u kojemu će se djecu obradovati drvenim igračkama.

Realizaciju projekta omogućile su Koprivničko-križevačka županija i Općina Hlebine, a podršku pružaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Narodne novine i Janaf.

PROGRAM

  • 10:00 – Dječji program dobrodošlice
  • 10:05 – ravnateljica Dječjeg vrtića “Leptirić” Snježana Tišljarić – pozdravne riječi
  • 10:10 – Predstavnici Narodnih novina uručuju ravnateljici paket bojica i crtaćeg pribora
  • 10:15 – Autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, autorica – predstavljanje projekta „Dajmo djeci korijene i krila“
  • 10:20 – načelnica Općine Hlebine Božica Trnski – pozdravne riječi
  • 10:25 – župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren – pozdravne riječi
  • 10:30 – župan Darko Koren i načelnica Božica Trnski uručuju tradicijske drvene igračke ravnateljici Snježani Tišljarić

Sudionici i gosti zatim prostor prepuštaju djeci, a „Laboratorij zabave“ za najmlađe izvodi predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“ u trajanju 15 minuta.

Služba ureda župana