Nagrađena najbolja vina na 15. Županijskoj izložbi vina u Starigradu

U organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, te uz domaćinstvo Udruge vinogradara i vinara koprivničkog kraja „Fran Galović“, u petak, 5. svibnja održana je prva večer 15. Županijske izložbe vina u Društvenom domu u Starigradu.

Pozdravne riječi uputio je predstavnik domaćina i predsjednik Udruge „Fran Galović“ Mario Županić, koji je zahvalio Zajednici i Županiji na suradnji, a zatim se okupljenima obratio zamjenik župana, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe te predsjednik Zajednice Darko Sobota: „Naša Zajednica broji 14 udruga i 1500 vinogradara te moram s ponosom istaknuti kako je ova grana poljoprivrede i gospodarstva u posljednjih deset godina mnogo napredovala. To je ponajviše zasluga naših marljivih vinara i vinogradara koji u svoj posao ulažu mnogo ljubavi, ali vrijedi spomenuti i doprinos jedinica lokalne samouprave te Koprivničko-križevačke županije koja pomaže kroz svoj proračun i subvencije. Veseli nas kad naša vrhunska vina vidimo u ugostiteljskoj ponudi, a upravo takvoj praksi gospodarstvo treba težiti. Čestitam nagrađenima te zahvaljujem svima koji su doprinijeli organizaciji ove manifestacije.“

Čestitkama se pridružio i župan Darko Koren koji je pohvalio trud vinara te zahvalio predsjedniku Soboti, ali i svim dosadašnjim predsjednicima Zajednice, na promociji vrhunske enološke ponude Županije: „Smatram kako naši proizvođači vina i količinom i kvalitetom mogu konkurirati na zahtjevnom nacionalnom tržištu, ali i šire. Županija je prepoznala važnost i ozbiljnost ovog sektora te pomaže njegovo djelovanje, prvenstveno kroz subvencija za nove nasade, a to je put kojim ćemo zajednički krenuti u još bolju budućnost za vinare i vinogradare koji su uložili svoje žuljeve i kapital kako bi se ostvarila ova lijepa priča. Želim im puno uspjeha u daljnjem radu te još više priznanja i nagrada.“

Zahvaljujući višegodišnjoj politici razvoja vinogradarstva Županija je postigla značajne rezultate sadnjom novih 115 ha vinograda, a ukupna vrijednost nabavljenog sadnog materijala za vinogradarsku proizvodnju u proteklih deset godina iznosi oko 1.520.000,00 kuna.

Zlatne diplome primilo je 29 vina, najboljim predikatnim vinom proglašen je traminac Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, a isti je proizvođač primio i veliku zlatnu diplomu za graševinu. Gradonačelnikovim vinom proglašena je graševina vinarije Kostanjevec iz Lukovca, a šampioni Izložbe bili su traminac i sauvignon blanc Josipa Magića iz Imbriovca. Za kraj, nagradu za najbolje vino hobiste primio je Zoran Štauber iz Koprivničkih bregu za sortu žuti muškat.

Zajednica je izdala i Katalog 15. Županijske izložbe vina u kojem je predstavljen rad udruga vinogradara i vinara s područja Županije, a manifestaciji je prisustvovao i zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić sa suradnicima.

Služba ureda župana