Nagrada „Višnja Šeta“ za životno djelo dodijeljena školskom knjižničaru Jerku Barišiću

Profesor Jerko Barišić, školski knjižničar OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Višnja Šeta“ za životno djelo, za dugogodišnji predani rad u školskom knjižničarstvu te doprinos profesiji.

Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK) već deset godina dodjeljuje ovu nagradu najuspješnijim školskim knjižničarima u osnovnim i srednjim školama, kojih trenutno ima oko 1700. Nagrada nosi ime prema preminuloj knjižničarki, prof. Višnji Šeti, utemeljiteljici Proljetne škole školskih knjižničara – državnog skupa na kojem se već tridesetak godina stručno usavršavaju školski knjižničari. Za ovo su prestižno priznanje kolegu Jerka Barišića nominirali školski knjižničari iz podružnice HUŠK-a Koprivničko-križevačke županije, a osim njega nagradu su primile i školske knjižničarke, Vesna Kranjec Čižmek iz Srednje škole Krapina (također za životno djelo) te Ana Sudarević iz OŠ Dubovac iz Karlovca (godišnju nagradu).

Iako je službeno umirovljen 31. kolovoza 2016., Jerko i dalje volonterski radi u školi te je  inicijator brojnih kulturnih i javnih događanja škole: književnih susreta, gostovanja kazališnih predstava, prigodnih programa i radionica, izložbi, multimedijalnih nastavnih sati u školskoj knjižnici i sličnog. S ciljem promocije lokalnih književnika, dugi niz godina osmišljava različite programe posvećene Grigoru Vitezu (po kojem škola nosi ime) i Zvonimiru Balogu, pa čak organizira i manifestacije, primjerice Dan Zvonimira Baloga.

Jerko Barišić vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom, njegujući kulturnu baštinu žabljanskoga i križevačkoga kraja. Redovito surađuje s kulturnim ustanovama iz bliže okolice, npr. s križevačkom gradskom knjižnicom i muzejom, ali i s brojnim pojedincima i ustanovama izvan zavičaja – koji su mu izvor podataka i materijala za brojne istraživačke i kulturne projekte koje provodi u školi. Također je i glavna osoba za odnose s javnošću u školi: urednik je internetskih stranica škole te osim što objavljuje stručne radove u knjižničarskim časopisima, redovito objavljuje i članke o zbivanjima u školskoj knjižnici, školi i zavičaju u brojnim medijima.

Suradnjom s brojnim institucijama i medijima, Jerko svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Upravo zahvaljujući njemu, mnogi u Hrvatskoj znaju za Sv. Ivan Žabno – čime prof. Barišić dokazuje kako se istinskim posvećenjem učiteljskom pozivu mogu činiti velike stvari u malim sredinama.

Služba ureda župana

Fotografije:  Nataša Švaco, Marijana Čelig