Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen okruglim stolom „Pet do dvanaest“

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s partnerima i suradnicima u utorak, 22. rujna organizirali su okrugli stol na temu „Pet do dvanaest“ te time prigodno obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Okruglom stolu prisustvovali su i aktivno se uključili u problematiku nasilja nad ženama: zamjenik župana Ivan Pal, Marija Mraz predsjednica udruge „Bolje sutra“, Mirjana Gašparić Sikavica dr.med. specijalista psihijatrije Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, Andrija Crnčec iz Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Beatrice Budiselić socijalna radnica, Jelena Krmpotić psihologinja u Centru za socijalnu skrb Križevci, Lidija Vuljak predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Dario Kuzmić predsjednik Prekršajnog suda u Koprivnici i Vesna Orač psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Đurđevac.
Prisutnima se obratio i zamjenik Pal: „Želim podržati ovu akciju vezanu uz ovaj dan. Smatram da je civilizacijski doseg što manje nasilja u društvu, a mislimo da je ovaj problem nasilja nad ženama u našem društvu dugo godina bio u drugom planu. Hvala vam svima što ste se odazvali i na simboličnoj razini da li potporu svima onima kojima je potrebna“.IMG_5398m
Sudionici sastanka iznijeli su podatke vezane uz problematiku nasilja nad ženama, te je nakon toga uslijedila rasprava. Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Od inauguracije Nacionalnog dana donesen je zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.