Zamjenik Ljubić obišao postavljene šatore za prihvat raseljenih osoba na željezničkom kolodvoru u Koprivnici

Zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić danas je u pratnji voditelja Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslava Blažotića i suradnika obišao šatore koji su postavljeni pokraj željezničkog kolodvora u Koprivnici.

Šatore je osiguralo Ravnateljstvo civilne zaštite, a postavili su ih članovi Vatrogasne zajednice KKŽ, u suradnji sa županijskom Stožerom, Stožerom civilne zaštite grada Koprivnice, Službom civilne zaštite Koprivnica i Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Postavljeni šatori će, u slučaju potrebe, omogućiti prihvat većeg broja raseljenih osoba s područja Ukrajine koje bi potencijalno stigle izvanrednim linijama vlakova, a tranzitiraju kroz našu županiju. Naime, tijekom postupka registracije koji traje određeno vrijeme, tamo će im se pružiti osvježenje, odnosno hrana i voda, te potrebna medicinska (postavljen je poseban kontejner) i svaka druga skrb.

Dnevno na području županije tranzitira oko 20 do 60 raseljenih osoba redovnim linijama, kojima volonteri Crvenog križa pružaju osvježenje prilikom stajanja vlakova. Dio njih nastavlja tranzit, a osobe koje nemaju dogovoren smještaj djelatnici Službe civilne zaštite i članovi Vatrogasne zajednice KKŽ prevoze do prihvatnog centra u Varaždinu.

Na području naše županije trenutno boravi 124 raseljenih osoba, a od 26. veljače do danas je kroz županiju tranzitiralo 475 osoba.

Spomenimo i kako se redovno održavaju koordinacije županijskog Stožera sa svim žurnim službama koje su uključene u prihvat raseljenih osoba, a trenutno je na području naše županije mobiliziran hotel Picok u Đurđevcu, dok se ostale osobe nalaze u privatnim smještajima i hotelu Podravina. Također su provedene sve organizacijske aktivnosti te je pripremljena potrebna oprema ukoliko dođe do aktivacije prihvatnog centra za raseljene osobe, koji će se nalaziti u dvorani Srednje škole Koprivnica.

Uspostavljena je  i web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

Stožer civilne zaštite KKŽ