Na Tjednu Europskih regija i gradova predstavljena iskustva Koprivničko-križevačke županije u međunarodnim organizacijama

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje dužnosnici i službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. U okvir događanja održane su 22 konferencije na kojima je sudjelovalo 138 regija i gradova, a zamjenik župana Ratimir Ljubić i viši savjetnik –specijalist za mueđunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek sudjelovali su na panel raspravi na temu „Međuregionalne organizacije – platforma za jačanje regionalnog razvoja“.

U svom obraćanju zamjenik Ljubić je kazao kako je Županija aktivna članica Saveza Alpe Jadran (jedna od najaktivnijih), Instituta regija Europe i Pannon EGTC-a, a sporazume o suradnji ima s regijama i gradovima u Mađarskoj, Italiji, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Sjedinjenim američkim državama, Francuskoj i Austriji. Također je napomenuo kako je članstvo u međunarodnim organizacijama važno zbog „provedbe zajedničkih projekata suradnje s regijama, stvaranja baze partnerstva za pripremu i provedbu EU projekata, lakšeg pristupa međunarodnom financiranju projekata te razmjene iskustava“. Zamjenik je dodao kako se kroz partnerstvo s regijama članicama međunarodnih organizacija ušlo u niz projekata financiranih kroz razne EU programe, a trenutno Županija, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, županijski Zavod za prostorno uređenje i županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode sudjeluju u provedbi 11 takvih projekata. Neki od njih su Amazon of Europe bike trail, AgriShort, VEC Sharing, Drava Life, MINATURA 2020 i Attractive Danube.

Projekti s partnerima iz članica međunarodnih organizacija imaju značajan udio u ukupnoj masi projekata koji se provode na razini Županije, gdje je trenutno u provedbi 25 projekta vrijednosti 288.034.554,86 kuna. Od 50 dosad provedenih EU projekata na razini Županije čak 31 je proveden u partnerstvu s regijama i subjektima iz međunarodnog okruženja, među kojima su mnoge članice istih međunarodnih organizacija kao i Županija.  Osim projekata Županije, u sličnim partnerstvima i provedbi projekata sudjeluju i jedinice lokalne samouprave na našem području, njihove ustanove te druge organizacije.“, pojasnio je zamjenik Ljubić te dodao kako je vidljivo da su međunarodne organizacije faktor koji povezuje regije i ima značajan doprinos formiranju partnerskih konzorcija za pripremu projekata, što u konačnici značajno doprinosi razvoju samih regija.

Na panel raspravi još govorili glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Pseiner Thomas, predsjednik Saveza i varaždinski župan Radimir Čačić, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, glavni tajnik Skupštine europskih regija Mathieu Mori te direktorica za europske poslove Autonomne regije Valle d’Aosta, u ime Alpsko-mediteranske Euroregije, Stefania Fortunato.

Panel raspravu organizirale su članice Saveza Alpe Jadran, na čelu s predsjedavajućom Varaždinskom županijom, a u suradnji sa zastupnikom Jakovčićem, dok je povod ovom događanju obilježavanje 40. obljetnice suradnje na području Alpe Jadran i pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Cilj panela bila je razmjena iskustva s drugim međuregionalnim organizacijama i povećanje vidljivosti samog Saveza na EU razini, a regije partneri u organizaciji ovog događanja bile su: Gradišće (Austrija), Vas (Mađarska), Podravje (Slovenija), Valle d’Aosta (Italija) te Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija. Osim predstavljanja rada samog Saveza, svoja iskustva predstavili su i članovi Skupštine europskih regija i Alpsko-mediteranske Euroregije.

Služba ureda župana