Na Spomen području Danica otkrivena ploča s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske

U ponedjeljak 15. travnja na Spomen području Danica u sklopu programa Jedan dan sjećanja na logor „Danica“ otkrivena je ploča s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske te položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na žrtve stradale pod ustaškim, nacističkim i fašističkim režimom. Komemoraciju i javnu raspravu oko trenutnog stanja i budućnosti Spomen područja Danica organizirali su Ministarstvo kulture, Grad Koprivnica i Muzej grada Koprivnice, a podršku je dala i Koprivničko-križevačka županija.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić i pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj koji su i otkrili spomen ploču. Komemoraciji su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenice gradonačelnika Melita Samoborec i Ksenija Ostriž , predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

Nakon otkrivanja spomen ploče i polaganje vijenaca u amfiteatru Spomen područja Danica održana je javna tribina, a u Galeriji Mijo Kovačić su predstavljena izlaganja učenika Gimnazije “Fran Galović” koji su prisutnima izložili svoja iskustva s putovanja “Vlakom sjećanja” u Auschwitz.

Služba ureda župana