Na snagu stupile nove nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa i širenja bolesti COVID-19

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih na SARS – CoV-2 virus  na području županije u općoj populaciji potvrđen  91 novi slučaj bolesti COVID-19. Dio nalaza testiranih uzoraka još se očekuje.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 644 slučajeva bolesti COVID-19,  48 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba. U OB Koprivnica preminule su četiri osobe starije i srednje životne dobi (1937.g, 1939.g , 1947.g,1969.g )  s pozitivitetom na koronavirus  koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1949 slučajeva bolesti COVID-19.

Danas su na snagu stupile i Odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode  druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja  te Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga koje je 20.studenoga donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sukladno odredbama predmetnih odluka s današnjim danom obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostalim ugostiteljskim objektima dozvoljen je rad  do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Nove mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba. Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera koje su određene do 15.prosinca 2020., kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19  i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine. 

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Stožer poziva građane da obrate pažnju i na važne epidemiološke preporuke za sprječavanje širenja COVID-19, koje je objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije