Na sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga predstavljeni rezultati dodatne obrade istraživanja rizičnih ponašanja mladih

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 16. studenoga održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Povjerenstva i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Uz razmatranje aktualne situacije na području prevencije i suzbijanja zlouporabe droga, članica Povjerenstva Jasna Horvat Vlahović predstavila je rezultate istraživanja rizičnog ponašanja mladih na području Koprivničko-križevačke županije, koji su dodatno obrađeni složenijim statističkim metodama koje omogućuju uvid u povezanost između dobivenih rezultata. Ukupno je bilo uključeno 1425 mladih iz svih osnovnih i srednjih škola na području Županije.

Što se tiče konkretnih rezulata, Županija je i dalje dosta daleko ispod državnog prosjeka, s time da se broj registriranih opijatskih ovisnika kreće oko 20-tak.  Novopridošlih opijatskih ovisnika u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, koji djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, relativno je malo i uglavnom su već liječeni drugdje. Međutim, iz rezultata istraživanja proizlazi kako broj liječenih osoba zbog zlouporabe ostalih droga raste. Od ostalih droga najzastupljenija je marihuana te sintetički kanabinoidi, a proizlazi kako je u pogledu broja registriranih ovisnika nešto lošija situacija nego u susjednim županijama, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Krapinsko-zagorskoj.

Također, na sjednici je dogovoreno kako će se, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, organizirati predavanja u srednjim školama.

Služba ureda župana