Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica održan okrugli stol o strukovnom obrazovanju

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Koprivnica u utorak, 14. prosinca održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica kojoj je uz  članove Vijeća i predstavnike vodećih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik HGK – Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj koji je uvodno rezimirao proteklu godinu te naglasio važnost jačanja modela dualnog obrazovanja koji će omogućiti strukovnim zanimanjima još veću vidljivost i atraktivnost te povezivanje škola i gospodarstvenika s potrebama tržišta rada.

Upravo je stanje u strukovnom obrazovanju bila i tema rasprave okruglog stola na kojem su  članovi Vijeća izložili svoja iskustva i prijedloge. Prije same rasprave uime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obratila se Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci koja je predstavila aktualna kretanja na tržištu rada, a voditeljica Službe za strukovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Hrvoj Šic je prezentirala smjernice reforme obrazovanja koje se oslanjaju na Nacionalni plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2021./2027. te Nacionalni Plan oporavka i otpornosti 2021./2026.

Potom se zamjenik Ljubić u prezentaciji  osvrnuo na aktualnu situaciju u strukovnom obrazovanju na području Koprivničko-križevačke županije istaknuvši kako smo jedna od rijetkih županija u kojoj sve sastavnice – od škola, institucija, Zavoda za zapošljavanje, HGK i Obrtničke komore te gradova i Županije, sudjeluju u procesu planiranja upisa u strukovne škole.

Ključno je povezivanje svih dionika  kako bi zajednički potaknuli upise u deficitarna zanimanja. To nije problem samo našeg područja, a kao što vidimo smanjuje se broj učenika u srednjim školama kao posljedica demografskih problema. U zadnjih 10 godina broj upisane djece  koja se upisuje u srednje škole je nažalost pao za 25 posto, trebamo svi zajedno djelovati da ovakve trendove zaustavimo“,  naglasio je zamjenik Ljubić.

Uz dobru suradnju ključnih aktera i gospodarstvo koje sudjeluje u kreiranju upisnih politika, zamjenik Ljubić je istaknuo kako Županija sa partnerima provodi velike projekte kojima se stvaraju uvjeti za razvoj strukovnog obrazovanja. „Među njima je najznačajniji županijski Centar kompetencija koji će u Koprivnici i Đurđevcu unaprijediti obrazovanje i uskladiti ga sa modernim trendovima i znanjima putem novih školskih programa. Jedna smo od županija koja izdvaja najviše sredstava za prijevoz učenika srednjih škola, oko četiri milijuna kuna godišnje, tu su i brojne druge stimulacije za najbolje učenike koje su osigurane u suradnji s poslodavcima, a mnogo radimo i na promociji zanimanja pa tako djeca imaju i Vodič kroz srednje škole sa svim informacijama koje će im olakšati izbor zanimanja. Radimo mnogo na poboljšanju sustava,  u okviru naših mogućnosti i nadležnosti, a vjerujem kako će svi ti napori dati dobre rezultate“, zaključio je Ljubić te zahvalio svima u Vijeću koji ulažu velik trud i pomažu da se sustav još više poboljša.

U raspravi su se uključili i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec koji je kazao kako se bez gospodarstva ne može provesti strukturna reforma obrazovanja, a posebice dualni sustav koji je još u povojima. „Potrebno je u suradnji s gospodarstvom redefinirati upisne kvote, poraditi na kvaliteti obrazovanja kako bi učenici imali dovoljne kompetencije i mogli u konačnici  konkurirati radnicima koji izlaze iz zapadnih sustava koji su još uvijek za nekoliko puta napredniji.  Apeliram i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vladu RH na bržu reakciju i stvaranja okvira koji će omogućiti poslodavcima da kreiraju još bolje uvjete za radnike, posebice one koji rade u sektoru graditeljstva“, dodao je Habijanec.

Predsjednik Uprave  Bauwerk grupe Hrvatska Igor Benaković je dodao kako je za uspjeh poslovanja  važan dobar i zdrav balans između menadžmenta i zaposlenika te apostrofirao pragmatičnost kao važnu odrednicu u reformi sustava obrazovanja.  „Ne treba tražiti daleko već je dovoljno implementirati funkcionalne sustave koji se primjenjuju u uspješnim europskim  zemljama te neke od tih postojećih modela preslikati i na naš sustav“, kazao je Benaković.

S time se složio i Darko Paviša iz tvrtke Rasco koji je kazao da u Rascu trenutno radi 60-ak osoba koji su na praktičnom obučavanju i koji će kroz rad steći dodatne kompetencije čime će biti još konkurentniji što je u konačnici i dobitak za tvrtku koja potiče usavršavanje svojih zaposlenika. „U školama je potrebno detektirati interese djece te u koordinaciji s mentorima, nastavnicima i gospodarstvenicima pronaći  adekvatna usmjerenja za ona zanimanja za koja pokazuju afinitete. Više nema vremena,  potrebno je djelovati i stimulirati ljude, jer će inače u još većem broju  otići na strana tržišta“, zaključio je Paviša.

Služba ureda župana