Na sastanku u Bjelovaru pet sjeverozapadnih županija usuglasilo listu razvojnih projekata vrijednih više od 10 milijardi kuna

Novi sastanak na temu Razvojnog sporazuma pet sjeverozapadnih županija održan je jučer u Bjelovaru, a prisustvovali su mu župan Darko Koren, domaćin bjelovarsko–bilogorski župan Damir Bajs, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, međimurski župan Matija Posavec te varaždinski župan Ratimir Čačić. Uz župana Korena, sastanku su nazočile i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić.

Povod sastanka je skorašnje potpisivanja Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, što je najavljeno za kraj ožujka, a podsjetimo, riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija.

Župani su još prije dvije i pol godine potpisali Sporazum o zajedničkoj suradnji, a s resornim je Ministarstvom održano niz radnih sastanaka kako bi se utvrdio sam tekst Razvojnog sporazuma te lista prioriteta, odnosno projekata koje će taj Sporazum uključivati. U okviru Razvojnog sporazuma očekuju se i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama realizacije, a među projektima pet županija koji su vrijedni više od 10 milijardi kuna, ključna su područja prometna infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo i turizam. Poseban cilj uključenih projekata je pozitivno utjecati na gospodarska kretanja, odnosno daljnji razvoj gospodarstva, te stvoriti nova radna mjesta.

Bez obzira što dolazimo iz različitih županija, pokazali smo slogu i zajedništvo što je važno ako želimo djelovati kroz model regionalnog razvojnog sporazuma. Vjerujem kako ćemo od uključenih projekata svi imati višestruke koristi te smo inzistirali na tome da se odvoje veliki infrastrukturni projekti kao zaseban segment, dok ćemo se mi baviti onime što je u našoj nadležnosti“, kazao je župan Koren te dodao kako su na području Koprivničko-križevačke županije pripremljeni projekti vrijedni tri milijarde kuna, uz podršku PORA-e kao regionalnog koordinatora, a od Ministarstva se očekuje da prepozna važnost predloženih projekata te da kriterije za odabir prilagodi potrebama lokalne zajednice.

Župan Bajs je naglasio kako je je ključno pripremiti kvalitetne strateške projekte te riješiti sve administrativne i proceduralne korake, što je pet županija uspješno i učinilo. Župan Čačić je dodao kako kroz ovu suradnji kreće nova regionalna perspektiva, dovoljno čvrsta za realizaciju predloženih projekata, dok se župan Posavec složio s važnošću razvoja sjevera Hrvatske. Župan Kolar je na kraju poručio kako nije moguće ostvariti ravnomjerni regionalni razvoj po uzoru na slavonske županije bez potpisivanja Sporazuma, odnosno bez financiranja iz europskih fondova.

 

Služba ureda župana

Izvor fotografija: BBŽ, KKŽ, Prigorski.hr