Na sajmu Vinitech Sifel u Francuskoj predstavljena Koprivničko-križevačka županija

U utorak 2. prosinca župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota na poziv predsjednika pokrajine Aquitaine u Francuskoj Alaina Rousseta, sudjelovali su na radnom sastanku uoči otvorenja sajma Vinitech Sifel. Uz predsjednika Rousseta delagaciju Županije dočekali  su i zamjenik gradonačelnika grada Bordeauxa, direktorica sajma Emmanuelle Galon te zastupnici sajma za Hrvatsku Olivier Medros i Tatjana Matijašević Medros. Razgovaralo se o osobitostima Koprivničko-križevačke županije te o mogućnosti buduće suradnje dviju regija. Pokrenuta je inicijativa suradnje na području visokog obrazovanja između Županije i učilišta u Bordeauxu koje je prepoznato u svijetu među deset najpoznatijih učilišta specijaliziranih u području poljoprivrede odnosno vinarstva. Nakon održanog sastanka i najave potpisivanja sporazuma o suradnji, predstavnici Županije pozvani su da se pridruže delegaciji sajma na otvorenju i obilasku sajma kao jedina strana delegacija. Koprivničko-križevačka županija dobila je priliku predstaviti se u sljedeća dva dana na izložbenom prostoru sajma Vinitech Sifel, kojem su se pridružili i predstavnici Virovitičko-podravske županije zamjenik župana Zdravko Dijaković i direktor poduzetničkog inkubatora Igor Andrović. Na sajmu su se predstavili  najveći proizvođači vina u Podravini i Prigorju, vinari Marijan Matočec  i Marijan Grudić. Nakon prezentacije koju je održao župan Koren sa suradnicima, a kojoj su nazočili brojni predstavnici medija i proizvođači vina iz Francuske i drugih zemalja uslijedila je degustacija te su predstavljena vina vinarije Matočec i Grudić.

Sajam Vinitech poznati je svjetski sajam u Francuskoj na području uzgoja vinove loze i vinarstva te prvi sajam opreme za vinogradare, voćare, vinare, povrćare, enologe. Održava se od 2 do 4. prosinca u Francuskom gradu Bordeauxu. Na sajmu je predstavljeno pet tematskih cjelina koje se odnose na vinogradarstvo (od sadnje do berbe), proizvodnju vina ( fermentacija, vinifikacija, starenje, skladištenje i marketing), voćarstvo i povrćarstvo (sadnja, pakiranje, marketing i prodaja) te razni seminari i praktična edukacija.
Sajmu su prisustvovali i proizvođači vina i opreme za vinarstvo,vinogradarstvo i podrumarstvo iz Italije, Belgije, Tunisa, Bugarske, Rumunjske, Španjolske, Litve te drugih zemalja.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.