Na području županije smješteno 94 prognanika s područja Ukrajine

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije na temu zbrinjavanja  izbjeglica pogođenih ratnim zbivanjima na području Republike Ukrajine. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio da su tijekom dana u Đurđevac pristigle 73 osobe koje su zbrinute u hotelu Picok te kako im je pružena sva potrebna pomoć. „Sve osobe su adekvatno zbrinute u primjerenom prostoru koji je mobiliziran odlukom Ravnateljstva CZ RH i u tom će objektu boraviti do daljnjega. Županijski Stožer je u koordinaciji sa svim ostalim službama učinio sve kako bi pripremili najbolje moguće uvjete, ovim putem apeliramo na građane da se poštuje privatnost prognanika. U ovom je trenutku najvažnije da im se osigura prijeko potreban mir nakon svega što su do sad proživjeli“, naglasio je Ljubić.

Dodao je kako su u tijeku organizacijske pripreme za uspostavu prihvatnog centra za područje naše županije u dvorani Srednje škole Koprivnica, koja će po potrebi biti mobilizirana od strane Ravnateljstva CZ RH. Prihvatni centar služit će kao tranzitni prostor predviđen za privremeni prihvat izbjeglica (48 sati) na kojemu će im biti osigurana sva potrebna pomoć, hrana, higijenske potrepštine i zdravstvena zaštita. Po potrebi, kazao je Ljubić, postoji mogućnost aktivacije i prostora dvorane OŠ Gola.

„Ukoliko dođe do odluke o mobilizaciji vrlo brzo ćemo uspostaviti sve što je potrebno za funkcioniranje  prihvatnog centra, sve su službe u pripremi. Isto tako podsjećam sugrađane da ukoliko žele prihvatiti osobe u privatnom aranžmanu to prijave Službi civilne zaštite Koprivnica na broj 112 kako bi se registrirale. Što se tiče humanitarne pomoći, molimo građane da se jave gradskim društvima crvenog križa koja će ih uputiti što im je potrebno – za sada su to higijenske potrepštine i  nekvarljive prehrambene namirnice. Zahvaljujemo na privatnim inicijativama i doprinosu, no isto tako molimo da se sve aktivnosti koordiniraju s nadležnim službama kako bi sustav funkcionirao bez poteškoća “, poručio je načelnik Ljubić.

Načelnik PU KKŽ Miroslav Puž kazao je kako je dosad zabilježeno 108 ulazaka izbjeglica na području naše županije, i to na graničnom prijelazu Gola te na željezničkom kolodvoru u Koprivnici, a osobe su uglavnom bile u tranzitu. Uz 73 osobe smještene u hotelu Picok, na području županije trenutno se nalazi još 21 osoba u privatnim smještajima. Također je napomenuo kako je Vlada RH usvojila Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, koja je stupila na snagu 7. ožujka, a kojom će im se odobriti privremena zaštita te osigurati pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić ponovio je apel građanima koji su već prihvatili izbjeglice u privatnom smještaju da o tome obavijeste Službu civilne zaštite Koprivnica pozivom na broj 112 kako bi se izvršila evidencija te im se osigurala sva potrebna pomoć. Također je istaknuo kako je najvažnije kvalitetno i učinkovito organizirati sustav kako bi bili spremni na mogući veći priljev izbjeglica iz Ukrajine.

 

 

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije