Na području županije potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom, Stožer apelira na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno  57 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 407 slučajeva bolesti COVID-19,  44 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba, od kojih je sedam na raspiratoru. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1397 slučajeva bolesti COVID-19.

Tijekom prošlog vikenda odrađena je epidemiološka obrada korisnika i zaposlenika u Domu za odrasle osobe „Vizjak“ u Glogovcu te Domu za starije i nemoćne „Baka Ilona“ u Koprivnici u kojima je zabilježen proboj koronavirusa. U Domu „Vizjak“  pozitivitet na koronavirus je razvilo 46 korisnika i deset zaposlenika, dok je u Domu „Baka Ilona“ pozitivitet razvilo 23 korisnika i šest zaposlenika. Sukladno epidemiološkoj obradi, oba su doma dobila detaljne upute i protokole Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije o načinu funkcioniranja s obzirom na izvanredne okolnosti.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19  i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine. 

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Stožer poziva građane da obrate pažnju i na važne epidemiološke preporuke za sprječavanje širenja COVID-19, koje je objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije