Na području županije potvrđeno 28 novih slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo 75 osoba  

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza preostalih testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus izuzetih u subotu 21. studenoga,  na području županije potvrđeno 28 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 593 slučajeva bolesti COVID-19, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 63 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi (1938.g) s pozitivitetom na koronavirus  koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge  dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije je ukupno testirano 9909 osoba te je zabilježeno 1977 slučajeva bolesti COVID-19.

Podsjećamo da su u nedjelju, 22.studenoga na snagu stupile Odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode  druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja  te Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Provedbu mjera koje su određene do 15.prosinca 2020.godine, kontrolirat će djelatnici  Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije