Na području županije potvrđeno 13 novih slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo 87 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 13 novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 879  slučaja  bolesti COVID-19, ozdravilo je 87  osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba, od čega ih je 12  na respiratoru.  U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3538  slučajeva, a ukupno je testirano 12463 osoba.

Što se tiče epidemiološke situacije u školama na području županije, trenutno je zabilježeno 99 pozitivnih učenika, u samoizolaciji ih je 759, a pozitivno je i 38 nastavnika, dok je njih 30 u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja, 15 ih je pozitivno, a 23 u samoizolaciji. Model online nastave se provodi u 69 razreda pri čemu dvije škole – Osnovna škola Gola i koprivnička Osnovna škola „Braća Radić“ online nastavu provode u potpunosti, odnosno za sve učenike.

Na inicijativu Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, od četvrtka 3. prosinca se  izuzimaju uzorci sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus i u Križevcima i Đurđevcu. Uzorkovanje provode zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu radnim danom od ponedjeljka do petka u terminu od 08 do 09 sati, dok se subotom uzorkovanje provodi samo u COVID-19 ambulanti u Koprivnici.

Važno je napomenuti da se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće je samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  za što nije potrebna liječnička uputnica.

S obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa. Samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana te izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije