Na području županije potvrđena četiri nova slučajeva bolesti COVID-19,  od sutra na snazi i nova Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza od subote 24.listopada testiranih na SARS – CoV-2 virus,  na području županije u općoj populaciji potvrđeno četiri nova slučajeva bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 136 slučajeva  bolesti COVID-19osam osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 25 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 456 slučajeva bolesti COVID-19 te je provedeno 6.543 testiranja.

Skrećemo pozornost kako zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  i Hrvatski zavod za javno zdravstvo,  obrada uzoraka na SARS – CoV-2 virus s područja Koprivničko-križevačke županije može trajati i više od 48 sati od primitka.  S obzirom na  navedeno  te da  se  uzorkovanje i slanje uzoraka na obradu  ne provodi nedjeljom,  rezultati nalaza mogu pristizati te se objavljivati  parcijalno u skladu s dinamikom obrade uzoraka.

Informacije o pristiglim nalazima objavljivat ćemo kao i do sada, odmah po primitku službenih rezultata s napomenom o tome radi li se o kompletnom broju uzoraka ili o dijelu pristiglih uzoraka.

U utorak, 27. listopada na snagu stupa i  Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja  i uvode druge nužne epidemiološke mjere  i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Odlukom se nalaže stroga mjera fizičkog distanciranja i izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru te nužne epidemiološke mjere i preporuke za poslodavce.

S obzirom na epidemiološku situaciju i pojačanu lokalnu transmisiju koronavirusa, Stožer još jednom apelira na sugrađane da se odgovorno ponašaju te strogo primjenjuju socijalnu distancu, izbjegavaju prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi,  održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maski za lice u skladu s preporukama.

Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije