Na području županije potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo 19 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19.  Veliki dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Ponovno skrećemo pozornost kako zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, obrada uzoraka na SARS – CoV-2 virus s područja Koprivničko-križevačke županije može trajati i više od 48 sati od primitka.  Informacije o pristiglim nalazima objavljivat ćemo kao i do sada, odmah po primitku službenih rezultata.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 220 slučajeva bolesti COVID-19, 19 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju se nalazi 19 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 667 slučajeva bolesti COVID-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba  s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Stožer apelira na građane koji se testiraju na SARS – CoV-2 virus da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne. Također, epidemiolozi upozoravaju na pojačanu lokalnu transmisiju i porast pozitivnih nalaza vezano uz testiranja prije medicinskih zahvata te je od presudne važnosti da se građani ponašaju odgovorno u svakom trenutku i štite zdravlje sebe i drugih.

Obzirom na blagdane Svih svetih i Dušni dan, podsjećamo na epidemiološke preporuke prilikom posjeta grobljima te molimo građane za razumijevanje i suradnju te STROGO pridržavanje svih mjera. Na grobljima su osigurana dezinfekcijska sredstva, kako na ulazu, tako i na drugim prikladnim mjestima, a obvezno je korištenje zaštitnih maski na otvorenom zbog povećanog broja ljudi. Također, bit će organizirane ophodarske službe u smislu COVID redara, koji će kontrolirati pridržavaju li se građani mjera.

Budimo odgovorni i zaštitimo sebe i sve s kojima smo u kontaktu.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije