Na području županije potvrđen 31 novi slučaj bolesti COVID-19, ozdravilo 127 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen 31 novi slučaj bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje.

Na području županije trenutno je aktivno 686 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 127 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 75 osoba. U OB Koprivnica preminulo je šest osoba s pozitivitetom na koronavirus (1928.g., dvije osobe 1936.g., dvije osobe 1941.g. i 1943.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 211 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 2730 slučajeva bolesti COVID-19.

Nastava u školama i dalje se odvija kontaktno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. Trenutno je zabilježeno 67 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 629 ih je u samoizolaciji, a  pozitivan je i 31 nastavnik te je njih 37 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a isto toliko ih je u samoizolaciji. Zbog epidemioloških okolnosti 39 razreda nastavu pohađa online putem.

Podsjećamo i kako je od subote, 28. studenoga na snazi  Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine, kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sustava.

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te, da strogo primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije