Na području županije od koronavirusa do sad izliječeno sedam osoba

Županijski Stožer Civilne zaštite danas je nakon redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkoj situaciji na području Koprivničko-križevačke županije te nove upute koje je Stožer proslijedio na daljnje postupanje  gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako nema novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije te kako je kod još jedne osobe, protekom potrebnog roka od 28 dana te nakon ponovnog negativnog epidemiološkog nalaza, potvrđeno izlječenje. Ukupan broj izliječenih od koronavirusa na području Koprivničko-križevačke županije porastao je na sedam osoba.

Epidemiološka situacija u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe je pod kontrolom, a nakon opsežne obrade kontakata ranije pozitivnih štićenika šest je osoba stavljeno u samoizolaciju, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla. Napomenula je kako su epidemiološki nalazi testiranih zaposlenika negativni te je pozvala zaposlenike domova socijalne skrbi i zdravstvene djelatnike da se pridržavaju propisanih mjera i uputa u poslovnom i u privatnom životu kako bi se smanjila mogućnost unosa virusa u ustanove u kojima rade.

Ravnatelj OB „Dr. Tomislav Bardek“ izvijestio je kako su u bolnici trenutno tri pacijenta pozitivna na koronavirus, dok je jedna osoba otpuštena u samoizolaciju na daljnje kućno liječenje. Svi pacijenti su lakše kliničke slike te nema naznaka komplikacija njihovog stanja.

 Policijski službenici su od početka pandemije izvršili 2456 provjera poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, a u protekla 24 sata zabilježili su samo jedno kršenje spomenute mjere, kazao je načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac te najavio pojačanu kontrolu poštivanja protuepidemijskih mjera i prometnih propisa.

Načelnik Stožera je izvijestio kako će  prema uputi Stožera civilne zaštite RH od ponedjeljka 20.travnja, s radom početi tim za procjenu stanja domova socijalne skrbi na području županije koje će koordinirati epidemiolozi čime će se dobiti uvid koliko se poštuju propisane mjere i protokoli za zaštitu zdravlja štićenika i zaposlenika.

Što se tiče OPG-ova koji bi svoje proizvode prodavali na kućnom pragu, načelnik Ljubić izvijestio je kako je Županijski stožer civilne zaštite donio uputu za prodaju cvijeća, voća, povrća, sadnica i presadnica naglasivši kako se propisani jasni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni da bi se dopustila prodaja. Uz to, dodao je načelnik Ljubić, Stožer je zaprimio i upite o procedurama za izdavanje uporabnih dozvola za građevine te je po tom pitanju odlučeno kako se dopuštaju  tehnički pregledi  u  tu svrhu.

Na kraju konferencije stanovnicima je upućen poziv na nastavak pridržavanja svih općih mjera i uputa  te odgovorno ponašanje. Posebno je apelirano na svećenike i vjernike koji slave Uskrs prema julijanskom kalendaru uz podsjetnik kako kod obreda u vjerskim objektima može prisustvovati isključivo do pet osoba uz strogo poštivanje mjera zdravstvene zaštite i socijalnu distancu.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije