Na području županije nema novooboljelih od COVID-19 infekcije

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio javnost o aktualnostima vezanima za koronavirus. „U ovom trenutku nemamo novooboljelih osoba od koronavirusa. Na području županije od početka epidemije su ukupno oboljele 83 osobe, a ozdravile 28. Nažalost, u koprivničkoj  bolnici preminuo je štićenik Doma za starije i nemoćne osoba Koprivnica čime je ukupan broj preminulih sada 11. U ime Stožera obitelji preminulog izražavam sućut“, kazao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Župan Darko Koren izvijestio je kako je ravnateljica koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan podnijela ostavku koju je prihvatio napomenuvši kako se radi o moralnom i odgovornom činu koji nije uvjetovan političkim inicijativama ili pritiscima.

Do sada smo napravili sve što smo mogli te smo procijenili da borbu protiv pandemije  moramo podići na višu razinu. U općoj populaciji imamo svega četiri pozitivna slučaja što jasno pokazuje da problem jedino postoji u Domu. Ravnateljica je cijelo ovo vrijeme podnosila velik teret i učinila je sve što je mogla, no u ovoj situaciji je potrebno napraviti rez kojim ćemo prekinuti postojeće tokove i otvoriti mogućnosti za drugačiji pristup. Prihvatio sam njenu ostavku, a sutra ćemo na sjednici Upravnog vijeća imenovati vršitelja ili vršiteljicu dužnosti te postaviti pročelnicu za zdravstvo i socijalnu skrb  Željku Koluder Vlahinja za povjerenicu Županije  koja će imati zadaću baviti se nadgledanjem funkcioniranja Doma i aktivnostima vezanim za sprječavanje širenja epidemije. Svi protokoli i mjere koje se provode ostaju na snazi, a moguće je da ćemo ih u određenoj mjeri i pooštriti“, kazao je župan.

Župan se osvrnuo na novinarski upit o broju preminulih štićenika Doma u proteklih nekoliko godina kazavši kako podatci iz izvješća ravnateljice Križan govore da godišnje u Domu premine oko 40-ak osoba te kako je broj preminulih ove godine statistički jednak prošloj i pretprošloj godini. „Prosjek godina i životne dobi u posljednjih desetak godina se zbog kvalitete usluge u Domu povećao za pet godina i sada je blizu 88 godina. Dakle broj preminulih  se nije povećao i koronavirus nije glavni uzrok smrti ovih osoba već su to godine starosti“, napomenuo je župan.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla izvijestila je o epidemiološkoj slici županije. „S današnjim danom na području županije imamo 44 zaražene osobe, od čega njih 40 otpada na Dom za starije i nemoćne u kojem je ozdravio  jedan zaposlenik i jedna štićenica. Ovog trenutka u općoj populaciji imamo svega četiri osobe iz opće populacije“, kazala je ravnateljica Vadla te dodala: “U  Domu ćemo pojačati sve mjere kako bi se epidemija što prije svela u okvire. Nije moguće naprasno prekinuti ovu epidemiološku situaciji jer ona ima svoj tijek. Možemo očekivati još pozitivnih nalaza, a naše ćemo mjere usmjeriti prema podizanju razine kompetencija zaposlenika i većoj kontroli štićenika“.

U koprivničkoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ na COVID odjelu je trenutno ukupno hospitalizirano 36 pacijenata, od kojih je 31 s potvrđenim pozitivnim nalazom, a za ostalih pet se očekuju rezultati. Hospitalizirano je 30 pacijenata iz Doma, a njih sedmero je razvilo težu kliničku sliku odnosno riječ je o osobama visoke životne dobi s kroničnim bolestima. “Kod njih se razvijaju komplikacije koje nisu vezane uz koronavirus, a koje bi vrlo vjerojatno razvili u Domu i da nisu bili izloženi koronavirusu. S obzirom na visoke godine i kronične bolesti, trenutni broj umrlih vrlo vjerojatno u skorije vrijeme neće biti konačan“, kazao je ravnatelj  bolnice Mato Devčić te dodao kako je prosječna dob šest preminulih ženskih osoba 91, a četiri muške osobe 87 godina pri čemu je naglasio da su pacijenti preminuli zbog popuštanje srca i upale pluća, moždanog udar te zatajenja organa kao posljedice pogoršanja upale mokraćnih puteva i zatajenja bubrega.

Od danas za putovanje nisu potrebne e-propusnice, a za vrijeme trajanja mjere ograničavanja kretanja policijski službenici PU Koprivničko-križevačke izvršili su kontrolu 78 tisuća propusnica te više od tri tisuće građana kojima je bila izrečena mjera samoizolacije, izvijestio je načelnik Vjekoslav Štimac na kraju konferencije za medije te zahvalio svim građanima koji su se odgovorno ponašali uz molbu da to čine i dalje.

Služba ureda župana