Na koprivničkom Zrinskom trgu održan 11. Dan povrća

Tradicionalnu manifestaciju Koprivničko – križevačke županije, 11. Dan povrća na koprivničkom Zrinskom trgu otvorio je župan Darko Koren.
Na ovogodišnjoj manifestaciji svoje proizvode predstavilo je 33 izlagača, proizvođača povrća i predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Županije.
Dan povrća je središnja manifestacija koja ima za cilj promociju proizvodnje povrća te promicanje vrijednosti razvoja proizvodnje i prerade povrća.
Koprivničko –križevačka županija provodi niz programa kojima potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje, a važnije od potpora koje mogu teško zadovoljiti potrebe proizvođača je uređeno tržište odnosno plasman njihovih proizvoda rekao je župan Koren i dodao: „- Čini mi se da se u ovom sektoru borimo uvijek s istim problemima jer još uvijek nemamo regulirano tržište kojim bi omogućili da se sva proizvedena količina robe proda po adekvatnoj cijeni za proizvođače. Činjenica je da najmanje prigovora dolazi upravo iz sektora povrća jer su veći problemi drugdje, pa smatram da su se proizvođači ipak bolje organizirali ulaganjem u vlastite hladnjake i sustave zaštite. Cilj su nam sada veliki sustavi navodnjavanja koje projektiramo i imamo ambicije graditi, a država bi ih svakako trebala prihvatiti kao strateški projekt“.

IMG_1985mNa današnjem otvorenju manifestacije obratili su se i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća Zdravko Matotan te zamjenik gradonačelnice Grada Koprivnice Mišel Jakšić, a otvorenju se pridružio i saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, predstavnici županijskih institucija te brojni posjetitelji. Kulturno – umjetnički dio programa uljepšali su članovi Folklornog ansambla Koprivnica koji su izveli pjesme Podravine.

Osim promotivno-prodajne izložbe u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja na kojima je obrađena aktualna tematika iz područja povrćarstva. Kako je započela realizacija Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020. jedna od tema skupa bile su aktualne mjere Programa namijenjene razvoju povrćarstva. Na stručnom skupu govorilo se i o prometu povrća s aspekta carinskih propisa, o suvremenim sustavima i opremi za navodnjavanje te o alternativnim izvorima energije za pogon sustava navodnjavanja.

I ove godine, prema odluci Povjerenstva koje su činili predstavnici medija izabrana su tri najljepše uređena izlagačka prostora za koje su Koprivničko – križevačka županija i Podravka d.d.osigurali prigodne poklon pakete. Nagrađeni izlagački prostori su:

  1. OPG IVICA MIHALJEVIĆ
  2. OPG ZDRAVKO PLAZEK
  3. OPG LJUBICA GAŠPAROV

IMG_1847mPrije završetka manifestacije, a u ime proizvođača povrća, predsjednik Udruge Stanislav Strunjak zahvalio je predsjedniku organizacijskog odbora Matotanu za dugogodišnji rad na promicanju povrtlarske proizvodnje i Koprivničko – križevačkoj županiji na podršci povrćarima naše Županije te im dodijelio zahvalnice.
U katalogu koji je tiskan u okviru 11. Dana povrća predstavljeno je 119 certificiranih proizvođača povrća na području Županije koji svoje proizvode mogu prodavati na tržištu.
Organizatori događaja su Koprivničko-križevačka županija,PORA Razvojna agencija, Savjetodavna služba, Grad Koprivnica, Podravka d.d., Hrvatsko agronomsko društvo i Udruga proizvođača povrća te HGK Županijska komora Koprivnica.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

KOMPLETNA FOTOGALERIJA