Na koprivničkom Zrinskom trgu obilježen Svjetski dan oživljavanja srca

U subotu 19. listopada na Zrinskom trgu u Koprivnici obilježen je Svjetski dan oživljavanja srca u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, a priključili su se i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, liječnici iz koprivničke bolnice dr. Tomislav Bardek te učenici Srednje medicinske škole. Događanje su u ime Županije podržali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Kako je pojasnila ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, djelatnici Zavoda su prezentirali osnovne postupke oživljavanja te upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora ne bi li građani shvatili kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba. Dodala je kako danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna, no ako građani  odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta.

Međunarodni instruktor Vijeća za reanimaciju i član Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora dr. Nenad Teufel, napomeuo je kako se akcijom želi osvijestiti važnost ranog oživljavanja i pravovremenog regiranja u slučaju srčanog aresta te kako je nužna edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja  bez obzira radi li se ona klasičnom tehnikom ili uz pomoć AVD uređaja.

Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se 16. listopada svake godine, prošle godine postaje Svjetski dan oživljavanja te će se 16. listopada obilježiti globalnom akcijom “Svjetski dan oživljavanja” na inicijativu Europskog vijeća za reanimatologiju, kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta.

Služba ureda župana