Na konferenciji za medije župan se osvrnuo na posjete ministara i najvažnije projekte

Župan Darko Koren, uz zamjenike Darka Sobota i Ratimira Ljubića te županijske pročelnike u srijedu 17. listopada održano je redovnu konferenciju za medije na temu aktualnosti u radu Županijske uprave, s naglaskom na nedavne posjete ministra prometa, mora i infrastrukture Olega Butkovića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Župan je kazao kako su posjeti ministara bili pripremani po temama koje su izrazito važne za prostor Županije te kako se željelo dobiti jasne odgovore. Dolazak ministra Butkovića župan i zamjenik Sobota dogovorili su u njegovom uredu prije otprilike mjesec dana, gdje je ključna tema bio nastavak gradnje brze ceste prema Koprivnici, na što je ministar iznio konkretne planove i rokove.

Ministar Butković nedvosmisleno je predstavio plan razvoja prometne infrastrukture, s naglaskom na brzu cestu, gdje je rečeno da je u provedbi novelacija studije, nakon čega bi se trebalo ići u gradnju, po računici 2020. godine. Ministar je kazao kako bi se u prvoj fazi gradile dvije trake te ceste do Kloštra Vojakovačkog. Naravno da želimo da se grade četiri, ali u ovom trenutnu po mišljenju Hrvatskih cesta to nije realno ni potrebno po količini prometa. Smatram , a što je i ministar poručio, kako je bolje da se ide s dvije trake do Koprivnice nego s četiri do Kloštra i da spojimo Koprivnicu što prije.“, kazao je župan, dodavši kako svatko ima svoja razmišljanja, no kako su to veliki nacionalni projekti u kojima Županija nije nositelj niti se financiraju iz njezinog proračuna te kako je u njihovoj realizaciji važan nastavak dobre suradnje sa saborskim zastupnicima jer svi imaju isti cilj.

Župan je još pojasnio kako se razgovaralo i o željezničkoj infrastrukturi, odnosno gradnji drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci, o projektima na državnim cestama i Podravskoj magistrali, te o županijskim upravama za ceste gdje je rečeno kako će koprivničko-križevačka ove godine dobiti 12,5 milijuna kuna. Izrazivši zadovoljstvo i radnim sastankom s ministrom Ćorićem, župan je kazao kako su se osim teme Piškornice dotaknulo i prostorno-planske politike vezane uz gradnju energetskih objekata na Dravi.

Tu smo jasno odredili da nećemo biti ni nositelji ni predvoditelji u tim projektima nego samo sudionici u onoj mjeri koliko je naša uloga, a to je izrada prostornih planova. Mislim da je to pitanje odgovornosti prema energetskim politikama ove države, a ovi projekti ovise o drugim faktorima, prvenstveno o dogovoru s Mađarskom. Kada to pitanje dođe do nas, mi ćemo se očitovati kroz Županijsku skupštinu.“, pojasnio je župan te podsjetio na projekte aglomeracija u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu vrijedima oko 900 milijuna kuna, koji su u završnim fazama.

Na konferenciji se razgovaralo i o EU projektima, gdje je župan naglasio kako se trenutno na razini Županije provodi 25 projekata vrijednosti oko 280 milijuna kuna, dok su četiri projekta vrijedna 35 milijuna kuna u fazi ocjenjivanja. Također je podsjetio i na nedavno raspisan natječaj za studentske stipendije.

Povećali smo broj stipendija s 20 na 30, visine 700 kuna mjesečno, gdje je najvažniji kriterij deficitarnost struke. Smatramo kako treba poticati struke koje nam trebaju na tržištu rada, a zajedno sa Zavodom za zapošljavanje definirali smo kako su to doktori medicine, inženjeri građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva, matematičari, fizičari, logopedi, rehabilitatori, magistri farmacije i stomatolozi. Prijave traju do 25. listopada, a sve relevantne informacije možete pronaći na našoj internetskoj stranici.“, kazao je župan.

Još jedna tema iz područja obrazovanja je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Općinom Koprivnički Ivanec glede gradnje dječjeg vrtića, gdje je župan istaknuo kako taj projekt mora proći određene procedure koje ne ovise o Županije, kako bi uopće došao na odlučivanje te kako će Županiji sa udjelom sufinanciranja od 30% pomoći Općini u troškovima etažiranja zgrade i pripreme dokumentacije. Također je dodao kako su se predstavnici Općine usuglasili s prijedlozima Županije na nedavno održanom sastanku te je na njima da to i provedu.

U području zdravstva župan se osvrnuo na nabavu osam vozila za sanitetski prijevoz županijskog Zavoda za hitnu medicinu, naglasivši kako sada ima potpuno opremljen vozni park, za razliku od ostalih zavoda. Trenutno raspolažu s 25 vozila, a spomenutih osam vrijedno oko 2,2 milijuna kuna, gdje je županija iz decentraliziranih sredstava osigurala milijun i 600 tisuća.

Na novinarski upit vezan uz planiranje proračuna župan je kazao kako Županijska uprava aktivno radi na tome te dodao: „Dobro stojimo što se tiče proračunskih politika i financija, a ovu smo godinu iskoristili za stabiliziranje stanja. Nemamo problema s financiranjem svojih obveza i funkcija za koje smo zaduženi te smatram kako u okviru postojećih proračunskih okvira možemo sasvim zadovoljavajuće funkcionirati.“

Na kraju konferencije za medije, župan je uputio poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje na 21. Obrtničkom i gospodarskom sajmu koji će se od 9. do 11. studenoga održati u Križevcima. I ove godine u pripremi je bogat program, a očekuje se nastup 300-tinjak domaćih i inozemnih izlagača na preko četiri tisuće metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora.

Služba ureda župana