Ministrica Vučković obišla Visoko gospodarsko učilište i laboratorij u Križevcima te istaknula važnost suradnje s obrazovnim institucijama i Županijom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u sklopu službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji te u pratnji župana Darka Korena, posjetila je danas Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, kako bi se upoznala s djelatnošću i planovima ove obrazovne institucije.

Uz ministricu Vučković i župana Korena, radnom sastanku su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavna savjetnica u Ministarstvu Franka Vojnović, savjetnik ravnateljice HAPIH-a Franjo Poljak,  gradonačelnik Mario Rajn, dekanica križevačkog Visokog gospodarskog učilišta Marijana Ivanek-Martinčić, prodekanica Tatjana Jelen te pročelnica Odjela za preddiplomski stručni studij Marcela Andreata-Koren.

Nakon što su župan i gradonačelnik Rajn gostima poželjeli dobrodošlicu u Križevce, dekanica Ivanek-Martinčić ministrici je predstavila studijske programe, projekte kao i planove Učilišta koje je prošle godine obilježilo 160 godina rada. Posebno se osvrnula na problem ovlaštenja Agrokemijskog laboratorija Visokog gospodarskog učilišta za kontrolu plodnosti tla koji se proteže još od 2019. godine što u konačnici predstavlja velik problem za poljoprivrednike i za samo Učilište.

Župan je kazao kako je Visoko gospodarsko učilište kolijevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, nego i na razini cijele Hrvatske te kako je potrebno ulagati u obrazovanje bez kojeg nema suvremene poljoprivrede i konkurentnosti na tržištu. Također je istaknuo problem nedostatka studenata, dodavši kako je potrebno raditi na promociji obrazovnih poljoprivrednih programa među mladima kako bi ih se motiviralo i time osiguralo budućnost ovom sektoru.

Ministrica Vučković pohvalila je rad Visokog gospodarskog učilišta te njegovu dugogodišnju tradiciju obrazovanja u poljoprivredi, ujedno naglasivši odličnu suradnju Ministarstva s obrazovnim institucijama i jedinicama lokalne i područne samouprave na području županije. Također je dodala kako će se riješiti problem ovlaštenja Agrokemijskog laboratorija, raspravljalo se i o nacrta Zakona o sjemenu, odnosno mogućnostima podizanja proizvodnje na temelju vlastitog sjemena povrća koja je trenutno na niskim razinama. Ministrica je naglasila kako će sa zadovoljstvom produbiti suradnju s Učilištem kako bi čuvanje sjemena obogatili komercijalizacijom određenih sorti, a dala je i podršku podizanju interesa mladih za bavljenje poljoprivredom kroz aktivne mjere Ministarstva.

Nakon radnog sastanka, ministrica je zajedno sa županom i ostalim sudionicima posjetila laboratorij za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, gdje je voditeljica laboratorija Dijana Horvat predstavila kolekciju sjemena starih sorti povrća.

 

Služba ureda župana