Ministrica kulture u službenom posjetu Županiji obišla kulturne ustanove i crkve te najavila kako je prioritet obnova Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama

U ponedjeljak, 4. ožujka ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji državnog tajnika Ivice Poljička, pomoćnice ministrice Marice Mikec, pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milana Pezelja i ostalih suradnika, boravila je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je obišla gradove Koprivnicu, Križevce i Đurđevac, kulturne ustanove i crkve te najavila brojne projekte.

U Koprivnici, u Županijskoj upravi, dočekali su je župan Darko Koren kao domaćin, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Dijana Sabolović Krajina te županijski pročelnici.

Nakon što su na radnom sastanku razgovarali o projektima koji su u tijeku te o planovima za naredno razdoblje i mogućim suradnjama, župan je istaknuo: „Kulturna tematika izuzetno nam je važna, stoga smo iznimno zadovoljni što nas je posjetila ministrica sa suradnicima, a razgovarali smo o projektima vezanima uz naše gradove Koprivnicu, Križevce i Đurđevac. Zahvaljujem gradonačelnicima što su se uključili u problematiku koja nam je zajednička te ministrici koja je saslušala naša razmišljanja te nam pojasnila što možemo očekivati od Ministarstva.

Ministrica je zahvalila županu na organiziranom programu te dodala: „Na radnom sastanku izvijestili smo o programima koje je za ovu godinu odobrilo Ministarstvo kulture, a posebno smo razgovarali o planovima vezanima uz obnovu Galerije u Hlebinama u koju ćemo ići zajednički – Županija, Općina i Ministarstvo kulture. Također smo razgovarali smo o obnovi kulturne baštine te o jako dobroj pokrivenosti knjižničnim uslugama u Županiji. Naime, uz Sisačko-moslavačku županiju i Grad Zagreb ovo je jedina Županija koja, sukladno Zakonu, ima stopostotnu pokrivenost knjižničnom uslugom. Još jedan veliki projekt je i obnova ili preseljenje u adekvatni prostor koprivničke gradske knjižnice, ali i nabava novih bibliobusa koje planiramo realizirati ove godine sredstvima Europskog socijalnog fonda.“

Govoreći o Europskom socijalnom fondu, ministrica je napomenula kako su u mandatu ove Vlade uspjeli pokrenuti tri programa financiranja iz Europskog socijalnog fonda – Umjetnost i kultura za mlade, Kultura 54+ i Kultura u centru, te pojasnila: „Drago mi je što je na svakom od tih natječaja financiran po jedan projekt iz ove Županije financiran, što je izniman rezultat, i pokazuje da, obzirom da su ti projekti usmjereni upravo prepoznavanje uloge kulture u razvoju socijalne kohezije, u Županiji postoji visoka svijest o potrebi približavanja kulturnih ustanova i programa svima građanima. Vjerujem da će ovi programi, ideje i planovi imati smisla jer će imati publiku koja za kulturu pokazuju interes.“

Gradonačelnik Jakšić osvrnuo se na korektnu suradnju s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom na obnovi objekata od kulturnog značaja te je izrazio zadovoljstvo što je pohvaljena suradnja s gradskim kulturnim ustanovama.

Župan i ministrica zatim su, zajedno sa suradnicima, obišli prostore koprivničke Knjižnice i Galeriju Mijo Kovačić te krenuli u Đurđevac gdje su posjetili utvrdu Stari Grad, Muzej Grada Đurđevca i Interpretacijski centra Picokijade. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i ravnateljica đurđevačkog Muzeja Edita Janković Hapavel upoznali su ih s Legendom o Picokima, a razgledali su i izložbu Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“.

Stari grad se stvarno sustavno i kontinuirano obnavlja, tu je svakako važna inicijativa Grada, a važan je i doprinos našeg Konzervatorskog odjela koji prati te radove. Posebno je važna aktivnost Muzeja i djelatnika koji ovdje rade, a svakako treba istaknuti da se ovdje radi o spomeniku koji ima jedan veliki značaj kao spomenik materijalne kulturne baštine, a zapravo paralelno je i legenda koja je dio naše nematerijalne kulturne baštine. Na ovakvom primjeru možemo vidjeti kako se ta prezentacija komplementarno može dogoditi te učiniti cijeli prostor jednim zanimljivim i posebnim lokalitetom.“, kazala je ministrica.

Gradonačelnik Janči je dodao kako Grad Đurđevac unazad nekoliko godina veliki značaj pridaje promociji kulturne baštine i kako se ulažu veliki napori da bi prezentiralo sve ono što imaju u Đurđevcu.

Nakon Đurđevca, ministrica, župan i ostali suradnici krenuli su u Križevce gdje su ih dočekali gradonačelnik Mario Rajn, saborski zastupnik Branko Hrg te upravitelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Koprivnički-križevačkoj županiji Ivan Peklić. Nakon radnog sastanka u Gradskoj upravi, krenulo se u obilazak grkokatoličke katedrale Presvete Trojice gdje je goste dočekao biskup Nikola Kekić, vladika križevački, koji im je pokazao raskošnu unutrašnjost, biskupsku rezidenciju te knjižnicu s preko 1600 knjiga starosti do 400 godina koje čekaju na restauraciju.

Sljedeće na rasporedu bio je obilazak crkve Svetog križa gdje su goste dočekali biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak i dekan Križevačkog dekanata Stjepan Soviček te predstavili bogatu povijest i planove za restauraciju crkve. Time je ujedno završio posjet ministrice Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji.

U osvrtu na posjet Križevcima, ministrica je kazala: „Ministarstvo kulture s nešto više od milijun kuna u ovoj godini podupire projekte na području Križevaca. Potrebe su uvijek neusporedivo veće od naših mogućnosti, ali važno je da smo stalno prisutni i da ulažemo u kulturnu baštinu, ali i u programe suvremene kulture.“

Zadovoljstvo posjetom ministrice izrazio je i gradonačelnik Rajn te dodao kako je jedna od važnijih tema bio Državni arhiv u Križevcima. Gradonačelnik je poručio kako infrastrukturnim uvjetima koje su ponudili mogu zadovoljiti potrebe Državnog arhiva te kako su spremni da infrastrukturno opreme zgradu predviđenu za tu djelatnost.

Služba ureda župana