Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Župan je s ministricom i suradnicima obišao grkokatoličku katedralu Presvete Trojice u Križevcima te parohijsku crkvu sv. Mihajla Arkanđela u Velikoj Mučnoj.

U radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas je boravila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Obilazak županije započeo je u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima gdje su ministricu i glavnu tajnicu Ministrstva Maricu Mikec te pročelnika Konzervatorskog odjela za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije Milana Pezelja dočekali domaćini protojerej stavrofor o. Mihajlo Simunović,  župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, predsjednik Županijske Skupštine Željko Pintar i  križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Otac Simunović je ministrici i gostima predstavio povijest katedrale i njezinu spomeničku vrijednost  nakon čega se krenulo u razgledavanje Biskupske rezidencije koja čuva vrlo vrijednu biblioteku te povijesne i kulturne dragocjenosti.  Tom prilikom župan je Križevačkoj eparhiji i vladiki križevačkom – biskupu Milanu Stipiću, koji nažalost nije mogao prisustvovati susretu, poklonio vrijedno umjetničko djelo koje će krasiti odaje Biskupske rezidencije.

Na sastanku u Konzistorijalnoj dvorani, domaćini su ministrici zahvalili na posjetu te je upoznali s aktualnostima u životu Križevačke eparhije, a gradonačelnik Rajn je predstavio temu državnog arhiva u Križevcima za koji je ministrica kazala kako Ministarstvo i dalje stoji kod stava da se projekt realizira, posebice nakon što je uklopljen u Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Župan Koren zahvalio je ministrici na dolasku naglasivši izvrsnu suradnju Ministarstva kulture i medija i Županijske uprave na brojnim projektima iz područja kulture koji su realizirani tijekom godina.

Radni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji nastavljen je posjetom parohijskoj crkvi sv. Mihajla Arkanđela u Velikoj Mučnoj gdje su goste dočekali načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj sa suradnicima te paroh koprivnički jerej Radovan Dimitrić. Nakon upoznavanja sa specifičnostima Općine i razgledavanja novouređenog Društvenog doma, paroh Dimitrić je goste proveo kroz crkvu sv. Mihajla Arkanđela na kojoj je obnovljeno krovište uz pomoć sredstava Županije, Ministarstva i Općine. Paroh Dimitrić zahvalio je Županiji, Ministarstvu i Općini naglasivši kako bez pomoći institucija te lokalne i regionalne zajednice ne bi bilo moguće obnoviti crkvu te izrazivši želju za nastavkom konstruktivne suradnje u budućnosti.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je Županija sudjelovala u projektu vrijednom 212 tisuća kuna te je dodao kako se nastavlja s dogovorima o daljnjoj obnovi crkve, pri čemu su u ovoj godini osigurana sredstva iz županijskog proračuna za izradu projektne dokumentacije.

 

Služba ureda župana