Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o financiranju županijskog Centra kompetentnosti u iznosu od 30 milijuna kuna

Projekt „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ kojim će se rekonstruirati, dograditi i opremiti zgrade Obrtničke škole Koprivnica i partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac će biti sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Državnog proračuna u iznosu od čak trideset milijuna kuna. Odluku o financiranju donijelo je Ministarstvo  regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je projektni prijedlog, nakon provjere kvalitete i prihvatljivosti izdataka, ocijenilo s najvišim ocjenama i u potpunosti prihvatljivim te mu dodijelilo maksimalan iznos bespovratnih sredstava koja se mogu osigurati ugovorom.

Ukupan iznos prihvatljivih troškova iznosi 30.021.538 kuna, što znači da će iznos od svega 21.538 kuna biti sufinancirano od strane korisnika, odnosno Obrtničke škole Koprivnica koja je i prijavitelj projekta zajedno s projektnim partnerima Koprivničko-križevačkom županijom i Strukovnom školom Đurđevac, a uz stručnu pomoć PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako je glavni cilj uspostave regionalnog Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanju kadra za tržište rada te kako će se dobivena sredstva koristiti za dogradnju Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac te kupnju dijela potrebne opreme.

„Treba naglasiti kako smo iznimno zadovoljni što se bespovratnim sredstvima financira ovaj iznimno važan projekt i to gotovo u 100 postotnom iznosu. Čestitam  cijelom Projektnom timu i svima koji su sudjelovali u pripremi projekta za Centar koji je od velikog značaja za razvoj strukovnog obrazovanja, posebno u području elektrotehnike i računalstva u kojem želimo napraviti iskorak  te obrazovati kadar koji će odmah po izlasku iz sustava biti spreman za tržište rada“, napomenuo je zamjenik Ljubić.

Pročelnik upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, ujedno i voditelj projekta Darko Masnec, dodao je kako se cijela priča oko županijskog Centra kompetentnosti sastoji od dva odvojena projekta, pa se tako uz tehnički dio koji se odnosi na realizaciju i provođenje te uspostavu Centra, drugi dio odnosi na aktivnosti programa obrazovanja nastavnika i kurikuluma iz redovnog školskog procesa vrijedan 30,6 milijuna kuna, čime je ukupna vrijednost Centra gotovo 61 milijun kuna.

U fazi smo izrade projektne dokumentacije za dogradnju Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac. Nedavno smo ugovorili i u Županijskoj upravi potpisali ugovore o izradi projektne dokumentacije u iznosu 600 tisuća kuna, a u idućoj fazi će se raspisati natječaj za nabavu te provesti radovi. Što se tiče prvog dijela projekta, koji će nakon Odluke resornog ministarstva biti financiran s 30 milijuna kuna bespovratnog novca, u Koprivnici će se u Obrtničkoj školi dograditi 1760 metara kvadratnih novog prostora za 16,5 milijuna kuna, dok će se u đurđevačkoj Strukovnoj školi dograditi 530 metara kvadratnih te adaptirati 326 metara kvadratnih postojeće zgrade za što će se utrošiti oko 6,1 milijun kuna. Ostala sredstva, oko 5,5 milijuna kuna se odnose na nabavu specijalizirane opreme te na aktivnosti koje su vezane na upravljanje i vidljivost projekta“, pojasnio je pročelnik Masnec.  

Spomenuto provođenje postupka javne nabave za infrastrukturne radove bi prema projekcijama trebalo biti provedeno iduće godine s početkom ljeta, nakon čega će započeti i konkretni radovi. Osim rekonstrukcije i nabave opreme za škole, projekt županijskog Centra kompetentnosti ima i vrlo važnu dodatnu vrijednost u smislu suradnje Centra sa gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama na području županije sukladno potrebama na tržištu rada.

Služba ureda župana