Ministarstvo državne imovine darovalo zemljište za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina

Ministar državne imovine Goran Marić i biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije monsinjor Vjekoslav Huzjak potpisali su Ugovor o darovanju zemljišta na prostoru bivše vojarne kojim Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine daruju Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji zemljište za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i župan Darko Koren, križevački gradonačelnik Mario Rajn te župnik župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček.

Župan je izrazio zadovoljstvo potpisivanje ugovora, a biskup Huzjak tom je prilikom istaknuo: „Mi danas ovim potpisom otvaramo mogućnost da se realizira plan da napravimo svetište sv. Marka Križevčanina što je on kao svetac zaslužio da bismo se mogli razvijati, ne samo u vjerskom smislu jer svetište nije samo mjesto gdje ljudi dolaze, gdje hodočaste, gdje se sastaju već je svetište jedan magnet koji privlači puno toga uz sebe i omogućuje da se i druge stvari razvijaju.

Ministar Marić je dodao: „Posebice me veseli što ćemo ovim ugovorom stvoriti pretpostavke za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina, čovjeku posebne nadarenosti za opće i zajedničke vrijednosti kršćanske vjere i kulture.“

Biskup Huzjak još je istaknuo kako je sveti Marko Križevčanin prvi hrvatski svetac koji će dobiti svetište u svojoj zemlji, a ova je godina posebno značajna jer se obilježava i 400. obljetnica njegove mučeničke smrti.

Riječ je o zemljištu površine gotovo 29 tisuća kvadratnih metara vrijednosti 6,680 milijuna kuna, a ministar Marić na kraju je napomenuo kako se nada da je ovaj projekt uvod u izgradnju i drugih svetišta hrvatskih svetaca. Za vrijednost darovanih nekretnina, umanjit će se obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj Crkvi s osnova oduzete imovine u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koju nije moguće vratiti, a sukladno Ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr