Ministar Tolušić svečano otvorio KTC-ove plastenike za uzgoj rajčice

U mjestu Prnjavor Lepavinski koji se nalazi u sastavu općine Sokolovac, u petak, 25. siječnja potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio KTC-ove plastenike za hidroponski uzgoj rajčice. Otvorenju su, uz obitelj Katavić, prisustvovali i župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj te brojni drugi gosti.

Plastenici zauzimaju površinu od 10.960 kvadratnih metara, od čega je proizvodnog prostora 9820 kvadrata, a na kojemu je planiran hidroponski uzgoj rajčice i to 80 posto beef rajčice, a 20 posto hibrida grapolo i cherry rajčice. Vrijednost investicije je oko 13 milijuna kuna, od čega je kroz predmjeru 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. osigurano 50 posto sredstava. Prvi su plastenici otvoreni u Križevcima, nakon toga u Virovitici i sada u Prnjavoru Lepavinskom.

Davno smo shvatili da ni Nizozemac ni Danac ne mogu proizvesti nešto što ne bi mogli i mi, samo je pitanje angažmana. Danas smo došli u situaciju da možemo snabdijevati naše tržište KTC-a s povrćem, a vidjet ćemo što sutra nosi i hoćemo li se i dalje razvijati u tom pravcu Ako čovjek napravi tehnologiju i zaposli kvalitetne kadrove, onda je isplativa. Nisu to zarade kao u nekim drugim programima, ali je zarada kada zaposlimo našeg čovjeka, kad imamo kooperanta koji radi, ljudi ne idu van nego ostaju doma i to je kvaliteta i zarada“, kazao je vlasnik KTC-a Ivan Katavić te dodao kako imaju 1400 zaposlenih i slave 26 godina postojanja.

Čestitke na uspješnom poslovanju uputio je i ministar Tolušić te dodao: „Proizvodnja rajčice u Hrvatskoj iz godine u godinu raste, sada smo negdje na oko 430 hektara na godišnjoj razini, oko 130 je pod stakleničkoj proizvodnjom i u tom smjeru moramo ići. Predstavnici KTC-a rekli su da nije nitko bolji od nas, možemo biti isti s Nizozemcima, Dancima, Belgijancima, Talijanima, ali moramo ulagati u tehnologiju i kvalitetnu proizvodnju. Zato su tu europski fondovi, ovaj objekt je s 50 posto financiran iz programa ruralnog razvoja i ovo je pokazatelj što možemo napraviti u manjim mjestima i malim općinama, ali i na europskom tržištu.

Zadovoljstvo novom investicijom izrazio je i župan Koren: „KTC je tvrtka koja nadilazi prostore ove županije, iznimno je značajana za naše gospodarstvo i drago mi je što su pronašli svoj interes i na prostoru Virovitičko-podravske županije. Razvojne prilike treba sagledavati puno šire, ovakve investicije su potrebne ozbiljniji razvoj poljoprivrede, a potpore s državne razine tome zasigurno doprinose. Veseli me što po drugi put ovaj tjedan, nakon otvorenja trgovačkog centra u Karlovcu, svjedočimo lijepoj priči za koju je zaslužan KTC te im želim mnogo uspjeha i sreće u daljnjem poslovanju.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Rajn, kazavši kako tvrtka služi Križevcima na ponos jer u velikoj mjeri investira svoja sredstva u daljnji razvoj, poput ove sofisticirane tehnologije plastenika. Načelnik Bakšaj dodao je kako je Općina na raspolaganju KTC-u sa svime što je potrebno te je izrazio zadovoljstvo što je većina zaposlenih u plastenicima s područja Općine.
Kao što su poručili iz KTC-a, očekivani prinosi za prvu godinu su 450-500 tona rajčice, a cilj je podizanje kvalitete proizvoda i postizanje sigurnosti u kontroliranim uvjetima koji se nalaze u suvremenim plastenicima ovakvog tipa.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr