Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Uoči sastanka Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnika Podravke s ciljem ostvarivanja suradnje između tvrtke i braniteljskih zadruga, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i suradnici posjetili su Županijsku upravu, gdje su ih na prijemu dobrodošlice dočekali župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, kao i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec.

Župan je ministru i suradnicima zahvalio na dolasku, kao i na skrbi za braniteljsku populaciju, koja jedna od „najznačajnijih društvenih skupina“, dodavši kako je „mnogo onih kojima je potrebna pomoć, kako države, tako i lokalne zajednice“. Župan je govorio i o podršci braniteljima koju su Županija i njezini gospodarstvenici pružili tijekom Domovinskog rata, a pohvalio je i projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“ koji je odobren od strane Ministarstva, a provodi se već četiri školske godine od strane Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Koprivničko-križevačke županije u svim školama na području Županije.

Ovaj posjet ima širi kontekst u smislu gospodarstva, a osnovna je namjera da se braniteljskim zadrugama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogući ulazak njihovih proizvoda na tržište, kroz kooperantski odnos s Podravkom. Smisao novog koncepta poljoprivredne strategije je povezati što više domaćih proizvođača te smatram kako će današnji sastanak ministra i Uprave Podravke donijeti pozitivne i poticajne rezultate.“, kazao je župan, istaknuvši kvalitetnu suradnju s udrugama na području Koprivničko-križevačke županije.

Ministar Medved županu i suradnicima uputio je zahvalu na gostoprimstvu, kao i Županiji na svemu što je učinila u Domovinskom ratu, istaknuvši materijalnu pomoć Podravke i drugih gospodarskih subjekata te zbrinjavanje i prihvaćanje prognanika. Spomenuvši kako je „plasman proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova jedna od važnih mjera Ministarstva“, ministar je dodao kako je „cilj kroz potporu proizvođačima doprinijeti resocijalizaciji i psihosocijalnom osnaživanju braniteljske zajednice“.

Očekujem da ćemo ovom suradnjom biti primjer drugima i poslati zajedničku poruku ohrabrenja braniteljima, ali i doprinijeti razvoju ruralnih krajeva te boljoj demografskoj slici Republike Hrvatske. Iznimno sam zadovoljan mogućnostima koje se pružaju braniteljskoj populaciji, a prvenstveno je to siguran i odgovarajući plasman proizvoda na tržište.“, naglasio je ministar, dodavši kako će odgovoran odnos prema braniteljima omogućiti i novi zakon, čiji prijedlog kreće u saborsku proceduru, te kako 82 tisuće branitelja nema stalno zaposlenje kao ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Nakon prijema u Županijskoj upravi, župan, zamjenici župana i zamjenica gradonačelnika te delegacija Ministarstva položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomenika hrvatskoj slobodi na Florijanskom trgu, nakon čega se delegacija Ministarstva uputila na sastanak s Upravom Podravke, odnosno na potpisivanje Sporazuma o suradnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe prerade Podravke, i to za razdoblje 2018. do 2020. godine.

Služba ureda župana