Ministar Butković na sastanku u Županijskoj upravi potvrdio gradnju brze ceste prema Koprivnici i najavio realizaciju drugih važnih projekata

"Sama će brza cesta biti građena fazno, po jedan trak u svakom smjeru, a planirat će se da u konačnici bude u profilu s ukupno četiri traka, kao što je realizirano na cestovnoj dionici od Križevaca prema Zagrebu."

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima je u četvrtak, 11. listopada boravio u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je na radnom sastanku sa županom Darkom Korenom, zamjenikom župana Darkom Sobotom, saborskim zastupnicima i gradonačelnicima razgovarao o stanju prometne infrastrukture na području Koprivničko-križevačke županije, statusu projekata koji su u provedbi te razvoju budućih projekata.

Župan je izrazio zadovoljstvo dolaskom ministra Butkovića i suradnika, kao i sastankom koji je donio konkretne zaključke te se složio s prijedlozima ministra o daljnjoj zajedničkoj suradnji u cilju realizacije infrastrukturnih projekata u cestovnom i željezničkom prometu, koji su od prometnog i gospodarskog značaja za Županiju i njezine žitelje.

Sve što smo danas čuli vrlo je optimistično te smo dobili realne rokove koji nisu samo pusta obećanja koja je nemoguće izvršiti. Danas smo u potpunosti definirali problematiku prometne infrastrukture u svim segmentima, dobili smo jasne odgovore na pitanja te mi je drago da u tome imamo podršku naših saborskih zastupnika, jedinica lokalne samouprave te predstavnika gospodarstvenika i Županijske uprave za ceste. Prometna infrastruktura kao tema današnjeg sastanka iznimno je važna, u raspravi su sudjelovali svi relevantni dionici, a posebno nam je zadovoljstvo što smo dobili jasne odgovore od predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i ministra na pitanje nastavka gradnje brze ceste prema Koprivnici, kao i glede Podravske magistrale, drugog kolosijeka Dugo Selo-Križevci i financiranja ŽUC-eva.“, naglasio je župan.

Ministar Butković zahvalio je županu i suradnicima na pozivu i kvalitetno pripremljenom sastanku, posebno se osvrnuvši na temu nastavka gradnje brze ceste prema Koprivnici, te je potvrdio kako su Grad Koprivnica i Županija adekvatan partner Hrvatskim cestama u provedbi brze ceste do Koprivnice.

U 2019. godini krenut ćemo s prvom fazom izgradnje te dionice koja ide prema Kloštru Vojakovačkom, a kompletna će se dokumentacija definirati te iste godine, budući da je potrebno uskladiti prostorne planove, kako bi imali spreman nastavak za 2020. godinu. Tu moramo pronaći i izvor financiranja iz europskih fondova ili državnog proračuna. Sama će brza cesta biti građena fazno, po jedan trak u svakom smjeru, a planirat će se da u konačnici bude u profilu s ukupno četiri traka, kao što je realizirano na cestovnoj dionici od Križevaca prema Zagrebu. Ukupna vrijednost dionice do Kloštra Vojakovačkog je oko 160 milijuna kuna.“, kazao je ministar.

Ministar je spomenuo i cestu Bjelovar-Đurđevac za koju se priprema projektna dokumentacija, kao i za Podravsku brzu cestu, što je sve u planovima Hrvatskih cesta, a trenutno se radi studijska dokumentacija kako bi sve bilo spremno do 2020. godine i kako bi se zatim, zajedno s brzom cestom do Koprivnice, tražilo financiranje.

Još jedna tema sastanka bile su Županijske uprave za ceste, gdje je izlaganje održao ravnatelj ŽUC-a Koprivničko-križevačke županije Dragutin Guzalić, a ministar se složio s time da je ŽUC-evima potrebno osigurati dodatna sredstva jer loše otežano posluju.

Prošle i ove godine osigurali smo dodatna sredstva za ŽUC-eve, podijelili smo već 80 milijuna kuna, a do kraja godine Ministarstvo je rebalansom osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna. Koprivničko-križevački ŽUC će dobiti oko 12 i pol milijuna kuna ove godine, prošle je to bilo 11 i pol milijuna kuna, te vjerujem kako će im to sigurno pomoći u realizaciji projekata i održavanju županijskih cesta.“, dodao je ministar te spomenuo još jedan važan projekt u Križevcima – denivelaciju državne ceste D22 sa željezničkom prugom. Hrvatske ceste u studenome će raspisati natječaj za izvedbu tog projekta, a vrijednost je 40 milijuna kuna.

Na sastanku je bilo riječi o željezničkoj infrastrukturi, gdje je ministar spomenuo najvažniji željeznički projekt u Hrvatskoj – gradnju drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci.

Projekt ide prema željenoj dinamici, a nastavak te dionice od Križevaca prema Koprivnici i mađarskoj granici, za koji su osigurana sredstva od 300 milijuna eura, ima raspisan natječaj, i vjerujem kako ćemo do svibnja iduće godine imati izabranog izvođača. Drugim riječima, Koprivnica i Križevci bit će spojeni sa Zagrebom najkasnije do kraja 2022. godine, dvokolosiječnom modernom prugom što otvara daljnje mogućnosti, ne samo za brži dolazak u glavni grad nego i za logističke centre.“, najavio je ministar te dodao kako se još razgovaralo o manjim infrastrukturnim projektima te kako je zadovoljan što je zajedno s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti i saborskim zastupnicima postignuta suglasnost oko ovih važnih projekata.

Dobrom suradnjom s predstavnicima Županije, gradova i saborskim zastupnicima zadovoljan je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji je pojasnio: „Kada govorimo o nastavku gradnje brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom, potpisani su ugovori za novelaciju dokumentacije i mi ćemo do kraja sljedeće godine imati kompletnu dokumentaciju i biti spremni za raspisivanje natječaja za radove, a automatski već ove godine krećemo u izradu studijske dokumentacije dalje prema Koprivnici, odnosno prema granici s Republikom Mađarskom. U programu Vlade RH predviđen je početak izgradnje ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog i od Farkaševca prema Bjelovaru, što su dva kraja Podravskog ipsilona, a do 2020. bi počeli radovi. Svu dokumentaciju pripremamo za financiranje iz EU fondova, potrebna su ogromna sredstva za realizaciju, a cilj nam je u sljedećih šest, sedam godina završiti prvu fazu tih projekata na Podravskom ipsilonu. Vlada je taj projekt odredila kao strateški, a ne bude li moguće pronaći rješenje za financiranje preko EU fondova, snaći ćemo se kroz državni proračun ili druge financijske aranžmane.

Predsjednik Škorić još je dodao kako će do kraja godine raspisati natječaj za modernizaciju državne ceste D2 od Štaglinca do Đurđevca i od Đurđevca prema Kloštru, a procjena vrijednosti idejnih izvedbenih projekata je 2,9 milijuna kuna. Cilj zahvata bit će povećanje sigurnosti prometa na tom dijelu Županije.

Ministar Butković na sastanak je stigao s delegacijom stručnjaka za područje infrastrukturnih prometnih projekata koja se sastojala od pomoćnika ministra za cestovnu i željezničku infrastrukturu Alena Gospočića, pomoćnika ministra za fondove EU i strateško planiranje Josipa Bilavera, predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Ivana Kršića, već spomenutog predsjednika Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josipa Škorića, predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. Borisa Huzjana, predstojnika Ureda Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Gorana Puža, direktora Sektora za investicije i EU fondove Hrvatskih autocesta d.o.o. Miodraga Furdina te zamjenice direktora Sektora razvoja, pripreme i provedbe investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture d.o.o. Janje Groš. Svoj doprinos raspravi o ovim važnim temama dali su i saborski zastupnici Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Uprave tvrtke Radnik i član Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec te direktor Piškornice d.o.o. Mladen Ružman, a sastanku su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predstojnik Ureda državne uprave u KKŽ Tihomir Kvakarić, tajnik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje KKŽ Zlatko Filipović i županijski pročelnici Melita Ivančić, Marijan Štimac i Damir Petričević.

Služba ureda župana