Ministar Bajs Potpisao ugovore o potporama razvojnim projektima u turizmu, te ugovor sa županijama o opremanju školskih kabineta

ĐURĐEVAC/KRIŽEVCI, 3. studenoga 2009.

Ministar turizma Damir Bajs na današnjem je sastanku u Đurđevcu s Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije i njegovim zamjenicima Ivanom Palom i Darkom Sobotom, te Slavkom Gračanom, gradonačelnikom Đurđevca, ponovno naglasio namjeru Ministarstva turizma da znatno poveća kvalitetu turističke ponude na kontinentu.

Župan i gradonačelnik složni su oko ocjene kako su potpore Ministarstva turizma uvelike promijenile sliku kontinentalnog dijela Hrvatske i otvorile niz mogućnosti za razvoj raznolike turističke ponude. U tome je veliko značenje grada Đurđevca koji je 2008. godine proglašen nacionalnim pobjednikom u izboru „Europske destinacije izvrsnosti“, te je u rujnu prošle godine predstavljen Bordouxu u Francuskoj.

Poslije sastanka, ministar Bajs je potpisao ugovore o potporama razvojnim projektima u turizmu s korisnicima iz Koprivničko-križevačke županije, kojima će se za raznolike razvojne projekte u ukupno sedam razvojnih programa dodijeliti ukupno 650 tisuća kuna.

 U Programu poticanja formiranja multisektorskih klastera za potrebe turizma u 2009. godini odobren je jedan projekt ( Hotel Podravina d.o.o) u ukupnoj vrijednosti od 40 tisuća kuna.

Za Program poticanja ulaganja u javnu turističku infrastrukturu u 2009. godini „Turizam kroz regije“ odobrena su dva projekta ( Općina Kalinovac – Izgradnja parkirališta galerije Ivan Lacković Croata i Grad Đurđevac – Sanacija i rekonstrukcija restorana i pivnice u Starom gradu) u ukupnoj vrijednosti od 160 tisuća kuna, dok je u programu „Baština u turizmu“, koji se provodi od 2000. godine i predstavlja poticanje zaštite, obnove i uključivanje u turizam baštine u turistički nerazvijenim krajevima, prihvaćeno 5 projekata ( OPG Vranar Ankica – Rekonstrukcija i dogradnja Podravske hiže, TZ Koprivničko-križevačke županije “ Pisanica od srca“, D.O.O. Galerija Josipa Generalića, Hlebine – Obnova i uređenje galerije Josipa Generalića, TZO Ferdinandovac – Dravski melin – rekonstrukcija plutajućeg mlina, Grad Đurđevac – Obnova restorana i pivnice u starom gradu Đurđevcu)  u ukupnoj vrijednosti od 230 tisuća kuna.

Financijske potpore za razvoj posebnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda“ namijenjene su udrugama, pravnim i fizičkim osobama, s time što Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto ukupnih troškova provedbe pojedinog programa ili projekta, te je u Koprivničko-križevačkoj županiji odobren jedan projekt (Željko Karlovčan – Obnova Etno imanja Karlovčan) u vrijednosti od 40 tisuća kuna, te jedan projekt ( Grad Križevci – Križevačko veliko spravišće) u programu financijskih poticaja manifestacijama i drugim promotivnih aktivnostima u iznosu od 50 tisuća kuna.

Također je jedan projekt (Općina Gornja Rijeka – Sidonjini putevi) u iznosu od 100 tisuća kuna odobren u programu „Tematski putovi“, koji je prvi put proveden 2007. godine, a nastoji postići kvalitetniju informativno–interpretacijsku razinu turističkih sadržaja kroz razvoj tematskih putova i tematskih parkova (arheoloških, povijesnih, prirodnih), te povezivanje s europskim tematskim putovima.

Za program „Izvorni suvenir“, koji se također provodi već treću godinu, a sredstva su namijenjena uređenju proizvodnih i prodajnih prostora izvornih suvenira, nabavci strojeva i alata, opremanju suvenira za plasman na tržište, organizaciji sajmova i prodajnih izložbi, te ulaganju u stručni dizajn i redizajn, u Koprivničko-križevačkoj županiji odobren je jedan projekt (Ivan Pajtak – Izrada etno suvenira) u ukupnom iznosu od 30 tisuća kuna.

Ministarstvo turizma u 2009. godini objavilo je ukupno 14 javnih poziva s namjerom podupiranja razvojnih turističkih projekata i to bespovratnom dodjelom financijskih poticaja koji uključuju: dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, potporu programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, potpore manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma u 2009. godini, te potpore razvoju posebnih oblika turizma na kontinentu i moru („zelena“ i „plava“ brazda).

Nadalje, time Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, pomoći formiranju multisektorskih klastera za potrebe turizma, kao i poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma.

Valja istaknuti program poticanja osmišljavanja, promidžbe i realizacije novih turističkih proizvoda pod nazivom „Novi turistički proizvod“, te programe koji traju već nekoliko godina: „Baština u turizmu“, „Tematski putovi“ i „Izvorni suvenir“.

Protekle je godine također predstavljen važan program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, prema kojemu se sredstvima Ministarstva turizma s jednakim iznosom pridružuju i županije kao osnivači srednjih škola, a isto vrijedi i kada je riječ o stipendiranju učenika i studenata, te sudjelovanju u opremanju školskih kabineta u školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.

U drugom dijeli obilaska Županije, ministar Bajs posjetio je Križevce, gdje je potpisao ugovore s predstavnicima devet županija o sufinanciranju uređenja kabineta u 19 srednjih strukovnih škola. Tom je prigodom ministar naglasio važnost Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu usmjerenog na stvaranje uvjeta za podizanje kvalitete hrvatskog turizma.

Prošle je godine pokrenut program potpora u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, tijekom koje je, za uređenje 34 kabineta u školama dodijeljeno nešto manje od 4,1 milijun kuna, a 38 gospodarskih tvrtki izrazilo je želju za sudjelovanje u Programu kroz sufinanciranje stipendija za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, te 6županijskih obrtničkih komora, naglasio je ministar Bajs.

Ministarstvo turizma je za stipendije od početka prošle školske godine, za razdoblje rujan-prosinac, izdvojilo 612.000 kuna za ukupno295 stipendija (268 učenika i 27 studenata), a stipendiranje se prema potpisanim ugovorima nastavlja i tijekom ove godine.

U ovoj je godini Ministarstvo turizma sufinanciralo i 19 škola za projekte promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, za što je izdvojeno 406.400 kuna. Također, 17 gospodarskih tvrtki i 4 županijske komore potpisalo je sporazum o suradnji s Ministarstvom turizma za stipendije, što će donijeti još 262 nova stipendista.

Ministarstvo turizma je od županija u ovoj godini primilo 9 zahtjeva (ukupno 19 škola) za sufinanciranje uređenja kabineta, te je u tu svrhu izdvojilo 2,325.880 kuna.

U Križevcima je prigodom potpisivanja tih ugovora, predstavnike županija i ravnatelje škola pozdravio Branko Hrg, gradonačelnik, rekavši kako su Križevci pravo mjesto za potporu školstvu, jer upravo u Križevcima od 1860. godine djeluje prvo Gospodarsko i šumarsko učilište u ovom dijelu Europe, čiju tradiciju nastavlja Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište.

Za budućnost našega turizma važne su potpore koje daje Ministarstvo turizma, jer smo zahvaljujući tome i sufinanciranju stipendija, prvi puta ove školske godine imali potpuno popunjene sve programe obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, istaknuo je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Potpora zanimanjima u ugostiteljstvu i turizmu, naglasio je Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, znači potporu popularizaciji ovih zanimanja, ali je i važan korak u podizanju kvalitete obrazovanja onih koji će sutra raditi u turizmu.

Program ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

Javni poziv za sudjelovanje u programu upućen je svim hotelima i turističkim agencijama zainteresiranim za sufinanciranje stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, Hrvatskoj obrtničkoj komori, odnosno županijskim obrtničkim komorama za sufinanciranje stipendija, te  županijama za sufinanciranje uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.