Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja – 16. rujna

Još 1987. godine mnozonko1oge zemlje su potpisale međunarodni sporazum pod nazivom Montrealski protokol. Tim sporazumom su određene mjere i rokovi za smanjenje i konačno ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski omotač. Danas Montrealski protokol broji 197 zemalja članica koje zajedničkim snagama pokušavaju spasiti odnosno smanjiti uništavanje ozonskog omotača te omogućiti njegovo obnavljanje. Jedna od najvažnijih stavki za obnovu ozonskog omotača je prestanak uporabe, kako u gospodarstvu pa tako i u svakodnevnom životu, određenih tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Jedan od zabrinjavajućih podataka je taj da znanstvenici procjenjuju da bi bez provedbe Montrealskog protokola do 2050. godine oštećenje ozonskog omotača obuhvatilo oko 50% površine srednjih širina sjeverne polutke i oko 70% srednjih širina južne polutke. Posljedice za život na Zemlji bile bi katastrofalne! Procjenjuje se da će se u narednih nekoliko godina razgradnja ozonskog omotača nastaviti i dosegnuti svoj vrhunac, a potom će krenuti oporavak koji bi do 2050. trebao biti potpun ukoliko će se poštovati Montrealski protokol.

Republika Hrvatska je kao jedna od članica Montrealskog sporazuma, zabranila uvoz freona od 1.siječnja 2006. godine no navedeno međutim, ne spreiječava ispuštanje freona pri servisiranju postojećih rashladnih i klima-uređaja, ali naglasak je na njihovoj zamjeni za nove, koji ne sadrže freone.

Nažalost, već smo danas svjedoci raznih katastrofalnih vremenskih prilika koje negativno utječu na naše gospodarstvo, poljoprivredu, socijalnu egzistenciju i drugo. Važno je shvatiti- akcije koje poduzimamo danas su ključne za život na Zemlji u budućnosti. Bez obzira što nam se ova nastojanja možda čine kao beskonačno putovanje, svaka akcija može malo produljiti život našem planetu.

Ukratko o ozonu – ozonskom omotaču:

ozonko2

  • Ozon je molekula iz obitelji kisika. Razlika između molekula kisika i ozona leži u broju atoma kisika koje sadrže. Molekula kisika ima dva atoma kisika (O2), a molekula ozona ima 3 atoma kisika (O3).
  • Ozonski sloj je tanak i nevidljiv sloj koji poput štita natkriva Zemlju i štiti nas od štetnog UV zračenja. Sastoji se od molekula ozona koje zajedno tvore zaštitnu mrežu koja blokira većinu štetnog sunčevog zračenja.
  • Ozonski omotač nalazi se visoko na nebu,      u dijelu atmosfere koji nazivamo stratosferom. Upravo tamo, između 10 i 50 kilometara iznad nas, nalazi se ozonski omotač, ključan za održanje života na Zemlji.
  • Ozonski omotač je vrlo osjetljiv i njegova ukupna količina je neznatna. Zamislite! Od 1 miliona molekula zraka, manje od 10 molekula su molekule ozona. Ukoliko se uništi, više nas ne može čuvati od štetnog UV zračenja.
  • Proces nastajanja ozona nazivamo fotolizom i on se u stratosferi odvija konstantno. To je samoodržavajući proces u kojemu se formiranje molekula ozona i rastvaranje molekula kisika događa konstantno te se tako održava prirodna ravnoteža.
  • Tvari koje ugrožavaju ozon najčešće su proizvod ljudske aktivnosti. To su: freoni koji se koriste u hladnjacima, klima-uređajima, insekticidima i sličnim proizvodima gdje služe kao potisni plin, haloni, koji se najčešće koriste u aparatima za gašenje požara, metilbromid, koji se koristi u poljoprivredi za dezinfekciju tla i razna otapala.
  • Znanstvenici su 1985. godine otkrili golem gubitak ozona nad Antarktikom, što su nazvali „ozonskom rupom“ nakon čega je 1987. godine donesen Montrealski

ozonko4Ukratko smo Vas informirali o ozonu, a Vi sada možete testirati svoje znanje o ozonu, ozonskom omotaču i pratećim problemima, igrajući jedan mali kviz „Tko zna“ koji se nalazi na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (klik na http://www.ozonko.hr/ozon_test.php) gdje će te upoznat Ozonka. Edukacija treba započeti od malih nogu kako bi smo od najranijih dana postali svjesni svoje odgovornosti prema okolišu i svojoj planeti. Predmetni kviz i Ozonko su predviđeni da se druže sa vrtičarcima i šk   olarcima, ali ne smeta da se i odrasli poigraju i preispitaju svoje znanje te podijele svoja znanja sa prijateljima i najbližima.

                                                                                  Odsjek za zaštitu okoliša i zaštitu prirode

Privitak: Bojanka Ozonko