Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažna poruku o važnosti svih aktivnosti s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama.

U obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama tradicionalno se uključilo i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije koje tim povodom u suradnji s partnerskom udrugom Hera organizira javnu akciju koja će se održati na đurđevačkoj tržnici u četvrtak, 26. studenog  od 10 do 12 sati.

Akcija će se održati u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje.

Izvor: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ

Služba ureda župana