Mali Rudari i Kalinovčani  predstavili  Koprivničko-križevačku županiju na Malim Đakovačkim  vezovima

U Đakovu su u nedjelju, 30. lipnja  u sklopu 53. Đakovačkih vezova održani  Mali Đakovački vezovi. U dječjoj povorci, koja je prošla središtem grada od Male crkve do Velikog parka, uz dječje pjesme i plesove, u mimohodu je prodefiliralo više od 1.500 djece i mladih, odnosno 33 skupine iz Đakovštine, drugih dijelova Slavonije, te cijele Hrvatske. Koprivničko-križevačku županiju predstavljale su  dječja grupa  KUD-a „Rudar“ Glogovac  i dječja grupa predškolskog uzrasta KUD-a „Grgur Karlovčan“ iz Kalinovca.

Nakon prolaska središtem grada, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovo parku održan je program. I ove godine program Malih vezova pratilo je i desetak edukativnih radionica za djecu u Velikom parku.Kako bi im sudjelovanje ostalo u još ljepšem sjećanju, za sve sudionike Malih vezova u sklopu ovogodišnjih 53. Đakovačkih vezova 2019. organizirana je po promotivnoj cijeni  posjeta  Državnoj ergeli  Đakovo.

Rudari  su  uz pratnju turističkog vodiča ergele  uživali  u posjeti, obilasku i razgledavanju. Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području, a konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas Ergela predstavlja živi spomenik povijesti tradicije uzgoja konja i dom je 160 predivnih lipicanaca. Svojom turističkom ponudom objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni  i tradicijski doživljaj istočne Slavonije.

Prvi Đakovački vezovi održani su 1967. godine, a  Mali vezovi dio su velike folklorne manifestacije Đakovački vezovi, oformljeni kako bi se djeci dalo više prostora u folklornom izričaju.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: www.sokacki-portal.com, www.etnoportal.com