Mađarska delegacija u posjetu Županijski upravi i Obrtničkoj komori

Na prijedlog Županije, predstavnici Gospodarske i industrijske komore iz Nagykanizse u sastavu: dr. Polay  József, tajnik Peter Kereskai, konzultant Robert Musits i počasni konzul Republike Hrvatske Atila Kos, boravili su u posjetu Županijskoj upravi gdje su ih dočekali pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje, s posebnim naglaskom na EU projekte i prekograničnu suradnju, a gostima iz Mađarske predstavljeni su gospodarski pokazatelji Koprivničko-križevačke županije, kao i planovi na tom području. Značajno je spomenuti i povezivanje poduzetnika i obrtnika s mađarske i hrvatske strane, a jedna od prilika za njihovo predstavljanje je županijska manifestacija – Obrtnički i gospodarski sajam.

Predstavnici Komore izrazili su zadovoljstvo mogućnostima proširivanja suradnje, a zatim su posjetili i županijsku Obrtničku komoru, gdje su nastavljeni razgovori o prekograničnoj suradnji, a tamo su ih dočekali tajnik Komore Božo Barać, ujedno i direktor županijskog Obrtničkog i gospodarskog sajma te predstavnice HGK Županijske komore Koprivnica Renata Lohajner i Suzana Vlahinja.

Prvi korak u daljnjoj suradnji bilo bi zajedničko apliciranje na natječaj u okviru prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske (Interreg V-A HU-HR 2014-2020.), a dugoročni cilj projekta je oformiti zajedničko digitalno tržište za obrte i poduzeća s područja Koprivničko-križevačke županije i Nagykanizse. U okviru ovog natječaja planirane su sljedeće projektne aktivnosti: izrada promotivnih materijala i digitalne knjiga s popisom svih poduzetnika s obje strane granice, zajednički nastup na sajmovima, kreiranje programa za digitalizaciju poslovanja te pilot-grupa u kojoj će sudjelovati sedam poduzetnika iz Hrvatske i Mađarske. U sljedećem koraku, u okviru novog natječaja razvijalo bi se digitalno tržište.

Sljedeći radni sastanak održat će se početkom travnja u Nagykanizsi gdje će se definirati detalji zajedničkog projekta.

Služba ureda župana