Ljeto u knjižnici u znaku užitka u čitanju, druženja i maštanja o novoj knjižničnoj zgradi

Na konferenciji za novinare, koja je održana 6.7.2016. predstavljeni su brojni ljetni programi koje Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica priprema u srpnju i kolovozu za djecu, mlade i odrasle grada Koprivnice.

Ukupno će se održati 45 programa, od toga 32 programa za djecu, 10 namijenjenih odraslima i 3 programa za djecu i odrasle. Programi će se održavati u knjižnici, na terasi pod suncobranima ispred knjižnice, u gradskom parku, ali i u virtualnom prostoru (on-line kvizovi, čitateljski blogovi, izrada digitalne kuharice starih recepata…).

Ljetni programi u Knjižnici bit će i ove godine u znaku užitka u čitanju na raznim medijima, druženja, zdravstvenih savjeta, novih tehnologija, zabave, igre, poticanja kreativnosti i inovativnosti te učenja stranih jezika.  Kraju se privodi i opremanje Kutka za mlade u Odjelu za odrasle. Uz to, srpanj i kolovoz bit će i vrijeme za maštanje o novoj knjižničnoj zgradi. Djeca, mladi i odrasli uključuju se u osmišljavanje sadržaja planirane nove knjižnične zgrade i izražavaju svoje želje – „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…“ – dostupno na:

https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157670732965365

Suradnici u programima za djecu i mlade bit će Dom za starije i nemoćne Koprivnica,  Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica, Udruga za promicanje indijske kulture Lotus iz Zagreba, likovna stvarateljica Ivana Kranželić, magistra francuskog jezika Irena Novak, likovni umjetnik Zvonimir Haramija i odgajateljica Marta Kečanović.

Suradnici u programima za odrasle bit će Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Srednja škola Koprivnica i likovna stvarateljica Vesna Mađarić.

Knjižničari će također provoditi brojne programe ili pružati podršku u njihovoj realizaciji (poduke za korištenje nove informacijske tehnologiji – tableta, e-čitača, o zaštiti na internetu, provođenje on-line kvizova, filmskih matineja, TEDxKoprivnicaLibrary konferencija, Tržnica knjiga i dr.).

Ljetne programe Knjižnice sufinancira Grad Koprivnica, a mnogi su volonterskog karaktera. Tehničku pomoć u njihovoj realizaciji pružat će 55 studenata-stipendista Grada Koprivnice.

Programi za DJECU i MLADE

 Ljetne pričaonice za predškolce

Za djecu predškolske dobi (od 4 godine nadalje) bit će organizirano ukupno 8 pričaonica,  koje će se održati u Dječjem odjelu svakog ponedjeljka od 17.30 do 18.30. Voditeljica Marta Kečanović pričat će priče: Petra putuje na praznike, Čajana na Mjesecu, Čarapojedac, Winnie pod morem, Što me čini sretnim?, Kako uhvatiti zvijezdu padalicu, Najljepša stonoga sunčanih vrtova i Kristofor i bicikl.

Kreativne radionice

Kreativne radionice održavat će se srijedom na terasi ispred Knjižnice, a prva je na rasporedu 6.7.2016. u 10.00 sati „Franu u čast“ namijenjena djeci, voditeljica Ivana Kranželić. Slijedi radionica crtanja stripa pod vodstvom likovnog umjetnika Zvonimira Haramije 13.7.2016. s početkom u 10.00 sati, a radionica na kojoj mogu sudjelovati i odrasli održat će se u suradnji s Domom za starije i nemoćne Koprivnica 20.7.2015. u 9.30 sati pod nazivom „Bakina kuharica“ – izrađivat će se kuharica starih recepata, koju će ilustrirati djeca, a potom će se kreirati i njezina digitalna inačica. U suradnji s udrugom za promicanje indijske kulture „Lotus“ iz Zagreba u srijedu, 10.8.2016. u 10.00 sati održat će se radionica izrade mandale namijenjena djeci predškolske i osnovnoškolske dobi te glazbeno-kreativna radionica za djecu „Što vidim kad slušam“ 3.8.2016. u 10.00 sati pod vodstvom knjižničarke Petre Dravinski.

Programi za poticanje čitanja

Za ljubitelje čitanja organizirane je družionica Tragača – članova dječjeg čitateljskoa bloga, a tijekom cijelog ljeta od 13.6.2016. do 3.9.2016. Novost tijekom ljeta je program Olimpijada čitanja 2016. koji se održava pod sloganom – „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti!“. Program se provodi u suradnji s OŠ „Braće Radić“, a sudjeluju učenici 3.razreda (3.a, 3.b i 3.d). Cilj projekta je poticanje čitanja, užitka u čitanju  i interesa za čitanje knjižnične građe koja nije obavezna u školi, razvijanje timskog rada kao i stjecanje navike dolaska u Knjižnicu. Djeca će tijekom ljeta čitati knjige s popisa pripremljenih u Dječjem odjelu, a prilikom vraćanja popunjavat će odgovarajući upitnik o sadržaju te dobiti bod za svaku pročitanu knjigu.

Jezične radionice

Djeci u dobi od 5 do 8 godina bit će omogućeno besplatno učenje francuskog jezika. Dvije radionice „Vive le francais! – Živio francuski!“ održat će se  26.7. i 22.82016. u Dječjem odjelu s početkom u 18.00 sati pod vodstvom Irene Novak, magistre francuskog jezika.

Upoznavanje novih tehnolgija

U Dječjem odjelu organizirano je ukupno 13 radionica za djecu vezanih uz korištenje novih tehnologija. „Kreativnost u digitalnom svijetu“ radionica je za mlade koja će se održati 12.8. u 10.00 sati. Za djecu predškolske dobi organizirane su radionice „Istražujemo i igramo se s računalima-tabletima“  8. i 15. srpnja te 2. i 16. kolovoza s početkom u 10.00 sati, a za djecu osnovnoškolske dobi „Mreža plus“ – istraži korisne web alate i aplikacije koja će se održati svakog četvrtak tijekom ljeta u 13.00 sati. Radionica Video igre u Dječjem odjelu održat ćen se 24.8.2016. od 11.00 do 12.30 sati. Tijekom ljeta u radno vrijeme djeca mogu koristiti tablet računalo i družiti se u kompjutorskoj radionici te popuniti ljetni on-line kviz znanja „Sigurno surfanje na internetu“.

Programi za ODRASLE

Zdravstveni susreti pod suncobranima

U suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica održavat će se petkom od 10 do 11 sati programi pod nazivom Zdravstveni susreti pod suncobranima, na kojima će gostovati renomirani koprivnički zdravstveni stručnjaci uz asistenciju učenika medicinskog i fizioterapeutskog usmjerenja Srednje škole Koprivnica. Tijekom srpnja i kolovoza održat će se 7 zdravstvenih susreta sa zanimljivim temama kao što su Perite ruke – spasite živote, Žene i novorođenčad: srce primaljstva, Kako preživjeti menopauzu, Kako se nositi sa stresom, Pravilna priprema pacijenta za vađenje krvi u medicinsko-biokemijskom laboratoriju, Usklađena primjena lijekova i Ples – jedan od oblika tjelesne aktivnosti. Tijekom svakog zdravstvenog susreta učenici Srednje škole Koprivnica mjerit će krvni tlak i indeks tjelesne mase, dijeliti promotivne letke s ciljem prevencije bolesti ili promocije školovanja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta, obavljati manualne masaže vrata i ruku ili provoditi aktivne vježbe (razgibavanje) s posjetiteljima.

Kreativne radionice HOBBY ART ZA POČETNIKE

U kolovozu će biti održane dvije radionice za odrasle „Hobby art z apočetnike“ pod vodstvom Vesne Mađarić na kojima će polaznici izrađivati ukrasne predmete različitim kreativnim tehnikama. Radionice će biti održane u ponedjeljak i utorak, 8. i 9.8. od 16.30 do 18.30 sati u Sobi za sastanke na 1. katu Knjižnice.

TEDxKoprivnicaLibrary

Za ljubitelje TEDxKoprivnicaLibrary konferencija ovoga smo ljeta pripremili dva programa tijekom kojih će u dvorištu Knjižnice i Kina Velebit moći uživati u zanimljivim projekcijama TED govora. Tema govora koji će se prikazivati u utorak, 26.7. bit će Što nam budućnost i znanost donose, dok će tema govora koji će se prikazivati 30.8. biti Praktične ideje iz TED-ove kuhinje. Projekcije će početi u 21 sat, a posjetitelje molimo da ponesu dekice, jastuke, ležaljke ili bilo što na čemu će se moći udobno smjestiti.

OSTALI PROGRAMI I SERVISNE INFORMACIJE

Uz uobičajene usluge posudbe tiskanih knjiga, čitanja tiska u čitaonicama, korištenje interneta, a u  Stručno-znanstvenom odjelu i prostora za učenje, tijekom ljeta u radno vrijeme Knjižnice svakodnevno će se moći čitati pod suncobranima te kupiti knjige otpisane iz fonda Knjižnice. U radno vrijeme Dječjeg odjela djeca mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, video projekcijama, glazbenim slušaonicama, posuditi vrećice iznenađenja, kovčežiće „Igraj se i uči“, posuditi torbice za učenje stranih jezika.  U subotu, 30.7. i 20.8.2016., od 9.00 do 13.00 sati održat će se Ljetne tržnice knjiga za djecu i odrasle u Gradskom parku.

Ljetno radno vrijeme Knjižnice do 2. rujna je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati. Tijekom srpnja i kolovoza Knjižnica ne radi subotom.

Pripremile: D. Petrić, M. Krulić Gačan, D. Sabolović-.Krajina